Studenții din Asia sunt atrași de facultățile românești. Studentă: „E o altă lume”
Studenţii din Asia sunt tot mai interesaţi să studieze medicina în ţara noastră. La Universitatea de Medicină din Iaşi numărul de studenţi japonezi şi indieni s-a dublat faţă de anul trecut.
Au aflat despre România de pe reţelele de socializare sau de la prieteni şi aşa s-au hotărât să candideze
Poojaa este din India şi este studentă în primul an la Medicină Generală. A ales să vină în România la studii, chiar dacă examenul de admitere este mai greu decât în ţara ei.
Poojaa Sekar, studentă: „Nu avem destule facilități ca să obținem o educație bună. Am aflat că viața de student este foarte bună aici, la fel şi costul vieții, foarte convenabil. În țara mea transportul nu e prea grozav”.
Agnel Vaz, studentă: „E o altă lume dacă mă uit înapoi la India, este foarte diferit traficul, universitatea, felul de a preda, totul este diferit aici. Poate voi rămâne aici după ce termin studiile”.
Reporter: Crezi că te-ai putea descurca să lucrezi într-un spital din România?
Agnel Vaz, studentă: „Da, cred că mă pot descurca dacă învăț limba în șase ani, aș putea rămâne într-un spital din România”.
Studenții japonezi, în schimb, au optat pentru facultatea din Iaşi pentru că au putut trece mai uşor de examenul de admitere decât în țara lor.
Shohei Ueno, student: „Spre deosebire de Japonia, în România poți să începi cu anatomie, fiziologie, chiar din primul an este un sistem complet diferit”.
Reporter: Este greu să intri la școala de medicină în Japonia?
Shohei Ueno, student: „Da exact. E foarte greu”.
Reporter: Vrei să fii doctor într-un spital de-al nostru?
Shohei Ueno, student: „Nu sunt așa de sigur. Japonia este mai curată, în special în spital”.
Dincolo de latura educațională, tinerii recunosc că simt lipsa gustului de acasă.
Reporter: Ce mănânci aici în România?
Shohei Ueno, student: „Mănânc kebab”.
Reporter: Atât?
Shohei Ueno, student: „Da. Vreau mai multe restaurante japoneze. Îmi este dor de mâncarea coreeană sau japoneză”.
Viorel Scripcariu, rector UMF Iaşi: „Noi am încercat să ne extindem oferta și spre partea asiatică din toate târgurile în care se promovează. Au fost folosite toate mijloacele online. Anul trecut am avut colegi de-ai noștri care au mers la un târg în Vietnam”.
În prezent, la Universitatea de Medicină din Iaşi sunt aproximativ 30 de studenţi din India şi 26 din Japonia, dublu faţă de anul trecut.