Şcolile, deschise şi peste pragul de 6 la mie. Ce spune ministrul Educației

Ultima actualizare: 30-09-2021 09:53

Școlile ar putea rămâne deschise și peste pragul de 6 cazuri de Covid la mia de locuitori. Ministerul Educației și premierul sunt de acord pe subiect.

Ca propunerea să devină însă realitate, trebuie să treacă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În paralel, oficialii propun introducerea unor teste de salivă în școli.

În prezent, 310 copii sunt în spitale, iar 20 dintre ei, la Terapie Intensivă. Numai în ultima săptămână au fost confirmați cu COVID-19 aproape 8.500.

Elevă: ”Când povestea doamna de online, îmi venea un pic să plâng. Și acum îmi vine să plâng, nu știu de ce.”

În ziua în care în Capitală rata de infectare a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, autoritățile anunță că vor să schimbe strategia și să lase școlile deschise.

Într-o declarație de presă scrisă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că școlile vor fi decuplate de rata de infectare. Practic, epidemiologii de la Ministerul Educației spun că instituțiile de învățământ pot funcționa indiferent de rata de incidență. Cursurile ar putea fi suspendate doar în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă și de școală.

Acest scenariu vine la pachet cu introducerea testelor non-invazive pe bază de salivă, care în alte țări se folosesc în școli încă de anul trecut. La noi urmează să fie aprobate abia acum de Agenția Națională a Medicamentului.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Preluare în școli a modulului de funcționare al grădinițelor, în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba despre o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare al școlilor și rata de incidență în localitate.”

Florin Cîțu, premierul României: ”Vrem să menținem prezența fizică în școli. Urmează o decizie la CNSU.”

La rândul lor, federațiile de părinți cer introducerea unor teste săptămânale pentru toții elevii și angajații din învățământ, iar cei care refuză să le facă să asiste la cursuri doar online.

Din păcate, tot mai mulți copii ajung să se infecteze, iar clasele în care sunt depistate aceste cazuri rămân automat acasă.

Ministerul Sănătății a pus la dispoziția școlilor un chestionar pe care părinții trebuie să-l completeze privind intenția de vaccinare, Din păcate, la nivelul unităților de învățământ majoritatea părinților nu sunt de acord cu acest lucru și refuză să își imunizeze copiii.

Totuși, spun medicii, riscul să ia boala de la școală este relativ mic.

Mihai Craiu, medic: ”Toți ceilalți copii mari nu sunt în pericol, dacă ei până acum, în copilăria lor, nu au avut boli grele.”

În ultima săptămână, în jur de 1.700 de elevi s-au vaccinat zilnic. Cei mai mulți au peste 16 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO