România, printre țările cu cele mai multe facultăți umaniste, deși piața cere IT și design

13-07-2018 19:25


Deşi tendinţa europeană este pentru dezvoltarea unor domenii ca IT, tehnic sau design, România este una dintre ţările cu cel mai mare număr de facultăţi umaniste.

O altă anomalie a sistemului de învăţământ arată că în timp ce majoritatea liceelor sunt cu profil real, când vine vorba despre locurile la facultate, situaţia stă exact pe dos.

Conducerile acestor instituţii spun că s-au modernizat şi le oferă tinerilor specializări cerute acum pe piaţă, cum ar fi "PR" sau management cultural.

Facultatea de Litere din Bucureşti are anul acesta 464 de locuri la buget, pe 7 specializări, printre care Comunicare şi Relaţii Publice, Studii Europene sau Etnologie, fiind una dintre şcolile cu cel mai mare număr de studenţi.

Reporter: "De ce te-ai înscris la litere?”
Studentă: “Pentru că sunt pasionată de lectură, citit.”
Reporter: “Te-ai gândit ce o să faci după facultate?”
Studentă: “Încă nu. Nu m-am gândit la oportunităţi."

Studentă: "Pentru a-mi dezvolta capacităţile de comunicare.”
Reporter: “Te-ai gândit cum o să te ajute această facultate într-o profesie?”
Studentă: “La asta nu m-am gândit. Doar pentru asta m-am înscris".

Mulţi dintre tineri se îndreaptă către astfel de facultăţi şi pentru că matematica rămâne o materie de care mulţi vor să scape.

În România, 53% dintre facultăţi sunt specializate în Drept, Ştiinţe Sociale sau Business, în timp ce media europeană este de 35%. Mai exact, în ţara noastră sunt peste 6.000 de locuri la Drept, 5.500 de locuri la Litere sau Limbi Sraine, 4000 de locuri la Contabilitate şi 1850 la Calculatoare.

Această repartizare e făcută, însă, în contradicţie cu profilul pe care majoritatea tinerilor români îl studiază la liceu.

Cristina Bogdan, prodecan al Facultăţii de Litere: "Atunci când dau la liceu, copiii sunt încă foarte puternic sub influenţa părinţilor şi cred că încă există în mentalitatea românească această idee că dacă vrei să ai un serviciu asigurat după terminarea studiilor, trebuie să faci o facultate cu profil realist, însă în momentul în care optează pentru facultate, sunt deja tineri adulţi şi îşi pot permite să facă o opţiune în conformitate cu dorinţele lor."

Ca să scoată din memoria colectivă ideea că Filosofia nu te ajută să îţi găşti un loc de muncă, conducerea de facultăţii a făcut o campanie de conştientizare, cu mare succes în mediul online. Mesajul este "învaţa să gândeşti".

"De ce să optăm pentru filosofie? Pentru că libertatea, chiar şi în democraţie, are nevoie în continuare de oameni pregătiţi să lupte pentru ea. Care e morala? Morală nu e să ne răzvrătim, morală e să gândim. Costa mai puţin".

Romulus Brâncoveanu, decanul Facultăţii de Filosofie: "Facultatea de Filosofie nu oferă meserii. dar oferă, că orice facultate de ştiinţe umaniste, specializare şi profesionalizare pentru un câmp de profesiuni larg. de exe, absolvenţii noştri lucrează atât în domenii umaniste, comunicare, relaţii internaţionale, ştiinţe cognitive şi chiar din sfera economică"

Dacă în anii trecuţi erau 120 de locuri la buget, anul acesta, Facultatea de Filosofie are doar 94.

VIDEO PROTVPLUS.RO