Protest în prima zi de școală, la Arad: „Ne simţim profund umiliţi şi necăjiţi”

Ultimul update: Luni 10 Septembrie 2018 14:21
Data publicarii: Luni 10 Septembrie 2018 12:35
Categorie: Educatie

Anul şcolar s-a deschis cu promisiuni, avertismente, dar și cu proteste. Preşedintele Klaus Iohannis a fost în Alba-Iulia, în timp ce prima doamnă a mers la Sibiu, acolo unde este în continuare profesoară de engleză.

Iar ministrul Educației a condus festivitățile în Harghita. Au fost și manifestații în vestul ţării, acolo unde profesorii sunt nemulţumiţi de Ordonanţa care le interzice să predea în acelaşi timp limba unei minorităţi şi limba romană.

Preşedintele României a participat la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia.

Klaus Iohannis, preşedintele României:Dragi profesori, a fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriașă pentru viito. Rămâneți pentru elevii dumneavoastră veritabile modele de viață și de comportament. Reformele au stat mai degrabă sub deviza „un pas înainte și doi înapoi”. Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate."

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui, a ales în schimb să fie alături de elevii ei şi în acest an. Emoţionată, prima doamnă a preluat o nouă grupă de boboci de la clasa IX-a, ca dirigintă, dar şi profesoară de engleză. Prima Doamnă a României este profesoară la Colegiul Naţional Gheorghje Lazăr de 26 de ani .

Carmen Iohannis: „Păşim plini de optimism şi sperăm să ne realizăm toate planurile pe care ni le stabilim în această zi. Fiind an centenar, aspirațiile noastre vor şi mai înalte."

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a participat la deschiderea noului an şcolar în Harghita. Profesorii singurului colegiu cu predare în limba română din Miercurea Ciuc l-au întâmpinat îmbrăcaţi în port popular. Ministrul a profitat de prilej pentru a aminti realizările Guvernului în învăţământ: editarea de manuale noi, majorarea ajutorului prevăzut în programul „Bani de liceu" şi salarii mai bune pentru dascăli.

Învățătoare: „Ar fi nevoie să investească în dotarea cu calculatoare, consumabile, n-avem hârtie, n-avem imprimante.”

La Arad, profesorii şi învăţătorii care predau la clasele de limba germană au protestat în prima zi de şcoală. Dascălii au purtat banderole, nemulţumiţi de Ordonanţa Ministerului, care le interzice să mai predea în acelaşi timp şi limba română.

Hannelore Pribac, învățător: „Ne simţim profund umiliţi şi necăjiţi de ordonanţa care ne discriminează. Până acum, studiile noastre au corespuns. Deodată nu mai corespund, colegii noştri care au terminat aceleaşi facultăţi ca şi noi, sunt calificaţi, noi nu mai suntem calificaţi pentru a preda limba română."

Gertrude Codrean, profesor: „În momentul de faţă am hotărât să intrăm într-o grevă japoneză, părinţii au considerat că sunt alături de noi. Se semnează o petiţie.”

Părinte: „O discreditare a acestor cadre didactice care în mod normal şi-au luat toate examenele şi competențele pentru a preda această limbă română la clasă."

Proteste similare au avut loc luni şi la alte licee din judeţul Timiş, acolo unde predarea se face în limba minorităţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

În prima zi de şcoală, autorităţile demolează o şcoală din Bucureşti
În prima zi de şcoală, autorităţile demolează o şcoală din Bucureşti
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019
Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Bac
Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
BAC și Evaluare Națională 2019 se modifică. Testele grilă vor fi introduse în subiecte
Primarul sectorului 5, unde o şcoală a ars şi alta s-a dărâmat: "Facem lucruri bune"
Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Matematica, predată cu ajutorul scobitorilor, legendelor și aplicațiilor: „Am eliminat momente inutile”