Iohannis, în prima zi de școală: ”Reformele din educație au stat sub deviza un pas înainte şi doi înapoi”

×
Codul embed a fost copiat

Anul școlar 2018-2019. Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep, astăzi, școala. Copiii vor avea 168 de zile de cursuri, dar și 4 sesiuni de vacanță, urmând ca anul școlar să se încheie pe 14 iunie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, că, în ultimii ani, reformele din educație au stat mai degrabă sub deviza "un pas înainte şi doi înapoi".

"Educaţia reprezintă temelia unei naţiuni puternice, moderne şi unite. (...) Reformele au stat mai degrabă sub deviza 'Un pas înainte şi doi înapoi'. Acest lucru este total neproductiv (...) Avem şi o meteahnă, numită 'reformita', care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei", a declarat Iohannis, la Alba-Iulia, la festivitatea de deschidere a anului şcolar preuniversitar 2018-2019.

Şeful statului a precizat că nu pot fi obţinute rezultate bune atât timp cât legile sunt modificate des.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că "România Educată", un demers pe care l-a lansat în urmă cu peste doi ani, este parte a unui proiect coerent de ţară, care va transforma România Centenară "într-un stat modern şi puternic, cu instituţii solide, în care cetăţenii pot avea încredere deplină".

Citește și
PNL
Ludovic Orban, despre PSD la Şcoala de Vară a Femeilor Liberale: ”Ar trebui să le dăm o mamă de bătaie”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Anticipând provocările cu care ne confruntăm, am lansat în urmă cu mai bine de doi ani 'România Educată', un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învăţământul românesc. Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuţii, dezbateri şi muncă asiduă. (...) Văd 'România Educată' ca parte a unui proiect coerent de ţară, care va transforma România Centenară într-un stat modern şi puternic, cu instituţii solide, în care cetăţenii pot avea încredere deplină. Pentru a produce această transformare mai avem nevoie însă de o parte esenţială a spiritului Marii Uniri, de patriotism. Nu de un patriotism manifest, prin dragostea strict declarativă faţă de ţară, ci de unul interiorizat, pe care-l trăim în viaţa de zi cu zi", a declarat Iohannis

Discursul integral al președintelui României:

Deschiderea anului școlar este întotdeauna plină de emoție, dar astăzi, aici, parcă trăim și mai intens acest moment. Înțeleg că avem, alături de comunitatea școlară a Colegiului Național «Horea, Cloșca și Crișan», și pe doamna directoare a Colegiului Tehnic «Apulum», împreună cu un grup de elevi ai acestuia. Mă bucur că sunteți toți uniți la acest început de an școlar cu mare încărcătură simbolică.

În anul aniversar al Centenarului, la Alba Iulia, un loc-simbol al Marii Uniri de la 1918, nici nu se putea găsi un prilej mai potrivit de a marca împreună o nouă etapă din viața tinerilor noștri. Aici, unde în urmă cu 100 de ani a luat naștere o nouă Românie, noi încurajăm noile generații pe drumul educației, singurul care poate asigura un viitor prosper țării noastre.

Mă bucur, așadar, să fiu astăzi alături de elevii și profesorii Colegiului Național «Horea, Cloșca și Crișan», o instituție în care învățământul românesc a început încă din februarie 1919, la doar două luni după proclamarea Unirii, ca dovadă a importanței acordate educației. Colegiul și-a menținut de-a lungul timpului prestanța și continuă să reprezinte și astăzi un reper de excelență. Vă propun ca, pentru o clipă, să ne imaginăm cum arăta în urmă cu un secol România, când realitățile politice se schimbau radical peste noapte. Trebuiau organizate rapid administrația, aprovizionarea, comerțul, transporturile, siguranța publică și colectarea impozitelor.

Cu toate acestea, autoritățile nou formate au făcut din educația publică în limba română o prioritate, pentru că guvernanții acelor vremuri înțelegeau ceea ce ar trebui să conștientizăm cu toții: faptul că educația reprezintă temelia unei națiuni puternice, moderne și unite.

În 2007, a avut loc un alt fel de Unire, o revenire în sânul familiei europene, moment extrem de important din punct de vedere economic, politic și social. România a devenit parte a unei Europe fără frontiere, a unei comunități de state cu economii puternice și instituții funcționale și eficiente.

Dacă, după Marea Unire, autoritățile și oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educațional adecvat noii țări, ultimii ani nu au beneficiat de același nivel de consens sau de efort.

Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte și doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate.

Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de liniște și nostalgie, nu este o soluție pentru o educație modernă. Avem și o meteahnă – numită reformita – care se manifestă foarte evident în domeniul educației. Nu putem obține, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii și părinții să se pună la curent.

Atunci când lucrurile nu merg bine, soluția este să încerci să le schimbi, învățând din greșelile trecutului. Anticipând provocările cu care ne confruntăm, am lansat în urmă cu mai bine de doi ani «România Educată», un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învățământul românesc.

Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuții, dezbateri și muncă asiduă în cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolaltă reprezentanți ai elevilor, studenților, cadrelor didactice, părinților, școlilor, universităților, societății civile și ai administrației.

Mi-am dorit ca proiectul să nu apară «peste noapte», ci să aibă la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți acești actori, să fie angrenat în realitatea lor cotidiană și corelat cu așteptările lor.

Văd «România Educată» ca parte a unui proiect coerent de țară, care va transforma România centenară într-un stat modern și puternic, cu instituții solide, în care cetățenii pot avea încredere deplină.

Pentru a produce această transformare, mai avem nevoie însă de o parte esențială a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativă față de țară, ci de unul interiorizat, pe care îl trăim în viața de zi cu zi.

A fi patriot înseamnă și a învăța de dragul cunoașterii și al împlinirii personale, și nu pentru diplomă, a lupta pentru instituții transparente și democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale.

Înseamnă să votăm, să facem voluntariat și, da, să luptăm pentru o viață mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Școala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta în cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile și se formează competențele care vor ajuta generațiile de mâine să transforme România centenară într-o țară pe deplin demnă de trecutul său.

Dragi profesori,

Debutul anului școlar aduce pentru fiecare dintre dumneavoastră o provocare aparte.

A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriașă pentru viitor, chiar dacă autoritățile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală pentru dezvoltarea societății noastre.

Părinții își pun încrederea în dumneavoastră pentru a le forma copiii, iar tinerii cărora le călăuziți pașii vă consideră repere în trecerea lor spre maturitate.

Nu uitați nicio clipă că, dincolo de setea de cunoaștere pe care aveți menirea să le-o insuflați, rămâneți pentru elevii dumneavoastră veritabile modele de viață și de comportament.

Dragi elevi,

Reîntoarcerea pe băncile școlii este un moment special, încărcat de o emoție deosebită. Pe de o parte, simțiți firescul regret după lunile frumoase de vacanță care tocmai s-au încheiat, dar, în același timp, și curiozitatea pentru noile experiențe care vă așteaptă.

Școala reprezintă singura cale de a vă transforma pasiunile în competențe reale, de a vă pregăti pentru viața de adult, dar și de a lega prietenii care pot dura o viață întreagă. Profitați de ocazia de a vă dezvolta pe toate planurile și pregătiți-vă pentru a prelua ștafeta de la generațiile anterioare!

Și, cu atât mai mult în acest an special, dați-vă șansa să cunoașteți România autentică, cu bune și rele, o Românie a sufletului vostru, în care să puteți construi și pe care să o puteți prețui întreaga viață. Căci țara aceasta este moștenirea voastră, iar viitorul ei sunteți voi!

Vă doresc tuturor un an școlar foarte bun! Mulțumesc!”

UPDATE 10.30: Ministrul Educației, Valentin Popa: Elevii claselor I-VI beneficiază, din acest an şcolar, de manuale noi.  

„Alături de colegii din Guvern, am depus toate eforturile pentru ca profesorii să primească, încă din luna martie 2018, salarii mai mari. În plus, am decis să fie plătiţi şi pentru munca extraordinară pe care o depun în organizarea olimpiadelor, iar pentru cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naţionale am majorat cu 60% sumele pe care le primesc pentru această activitate", menţionează Popa.

În mesajul său, se arată că MEN a majorat ajutorul prevăzut în programul "Bani de liceu" pentru a-i susţine pe tinerii din mediile defavorizate, iar absolvenţii din mediul rural au putut candida, în premieră, pe locuri speciale în facultăţi.

Premierul Viorica Dăncilă: Pentru elevi, noul an şcolar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaţiona cu informaţiile, precum şi cu cei din jur

„Actul de educaţie este fundamental pentru evoluţia oricărei societăţi, este crucial pentru dezvoltarea României. Pentru elevi, noul an şcolar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaţiona cu informaţiile, precum şi cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului şcolar este un prilej de revedere sau cunoaştere a elevilor, de inovare în predare, precum şi de bucurie în faţa a noi provocări. Pentru decidenţi, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate şi este o hârtie de turnesol care susţine crearea altor programe şi politici în domeniu", afirmă premierul în mesajul cu ocazia începerii noului an şcolar.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor: Nu vă așteaptă un an ușor

 „Cu siguranţă nu vă aşteaptă un an uşor, pentru că aşteptările sunt mari de la dumneavoastră. Veţi avea de trecut examene dificile, veţi fi puşi în faţa unor obstacole greu de trecut, va fi nevoie de multă muncă şi implicare, dar nu veţi fi singuri în această încercare. Asigurarea resursei umane de cea mai bună calitate pentru Armata României - profesionişti pregătiţi şi instruiţi la standarde moderne - a fost şi va rămâne una dintre priorităţile de bază ale mandatului pe care mi l-am asumat la conducerea Ministerului Apărării Naţionale. Cunoaşteţi eforturile majore pe care le depunem pentru reîmprospătarea efectivelor armatei. Cu sprijinul Guvernului României, am reuşit să deblocăm, pentru acest an, 6.500 de posturi, pentru încadrarea cărora am declanşat o campanie de recrutare fără precedent. În paralel, am acţionat şi pe palierul educaţional şi formativ, pentru că nu ne dorim simpla refacere cantitativă a resursei de personal, ci punem calitatea pe primul plan", a declarat Fifor, conform News.ro.

 El le transmite elevilor că, deşi nu îi aşteaptă un an uşor, la final se vor bucura de roadele muncii lor, dând exemplul absolvenţilor care studiază acum la academii din ţară sau din SUA.

„După finalizarea studiilor, predecesorii dumneavoastră au devenit profesionişti redutabili, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri angajaţi în misiuni complexe şi importante. Sunt oameni în care ţara îşi pune, pe drept, nădejdea. Sunt modelele voastre, de la care vă puteţi inspira. Priviţi, de asemenea, la dascălii voştri: prin mâinile lor au trecut generaţii şi generaţii de elevi pe care i-au purtat, cu răbdare şi cu pricepere, spre rezultate pe care puţini le pot obţine. Şi, nu în ultimul rând, priviţi la părinţii voştri. Veţi înţelege din privirile lor atât grija pe care v-o poartă, cât şi mândria că v-au putut susţine pentru împlinirea visului de a vă pregăti pentru o carieră în Armata României. Sunteţi datori să le confirmaţi speranţele şi încrederea şi să le împliniţi bucuria, prin rezultate cât mai bune la învăţătură", mai spune Fifor.

2,9 milioane de elevi încep școala

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), numărul elevilor înscrişi în anul şcolar 2018-2019 este de aproximativ 2,9 milioane.

Anul școlar 2018-2019. În general, festivităţile de deschidere a anului şcolar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, însă, unităţi care au chemat elevii şi părinţii la ora 10.00 sau la ora 11.00.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, la ora 11.00, la festivitatea organizată la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, una dintre instituţiile de tradiţie din oraşul reprezentativ în anul Centenarului.

Anul școlar 2018-2019. Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, va fi, la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00, la Şcoala Gimnazială „Márton Áron" din Sândominic (comuna Sândominic).

Structura anului şcolar 2018 -2019

Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucrătoare. Structura anului şcolar arată că vor fi 34 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre.

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 - 14 iunie 2019). Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Anul școlar 2018-2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 - 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie - 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie - 15 septembrie 2019).
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă şi în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

„Desfăşurarea programului «Şcoala altfel» nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific", precizează ministerul.

Anul școlar 2018-2019. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Deschiderea anului şcolar. Florăresele spun că
Deschiderea anului şcolar. Florăresele spun că "le-a nenorocit internetul"

Peste trei milioane și jumătate de elevi sunt așteptați de luni la școală. Tot luni se deschid și grădinițele, pentru cei 600 de mii de preșcolar

Ludovic Orban, despre PSD la Şcoala de Vară a Femeilor Liberale: ”Ar trebui să le dăm o mamă de bătaie”
Ludovic Orban, despre PSD la Şcoala de Vară a Femeilor Liberale: ”Ar trebui să le dăm o mamă de bătaie”

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Şcoala de Vară a Femeilor Liberale de la Eforie Nord, că urmează cele mai importante alegeri pentru România de când a aderat la Uniunea Europeană – alegerile europarlamentare - iar PNL poate să câştige.

În școli nu au ajuns încă abecedarele. Manuale de geografie, transformate în hârtie igienică
În școli nu au ajuns încă abecedarele. Manuale de geografie, transformate în hârtie igienică

Cu doar 3 zile înainte de începerea cursurilor, în școli nu au ajuns încă abecedarele, manualele de clasa a II-a sau vreun manual de engleză de clasa a VI-a. 

Un român, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, acuzat de viol. Faptele ar fi avut loc în Thailanda
Un român, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, acuzat de viol. Faptele ar fi avut loc în Thailanda

Narcis Tarcău, un fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, ar fi abuzat sexual 14 femei la o școală de yoga de pe insula thailandeză Koh Phangan. 

Supărați că trebuie să-și mute copiii la alte școli: „Nu am bani de maşini, doar o căruţă”
Supărați că trebuie să-și mute copiii la alte școli: „Nu am bani de maşini, doar o căruţă”

Vestea că li se închide școala din localitate i-a nemulțumit pe părinții elevilor dintr-un sat din Gorj, care s-au strâns vineri dimineață în fața unității de învățământ și au cerut conducerii să vină la discuții.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.