×

Peste o mie de școli nu au primit nici până acum laptele, cornul sau merele, promise de autorități

Anul școlar se apropie de final, dar peste o mie de școli nu au primit nici până acum laptele, cornul sau merele, promise de autorități.

Responsabilii aruncă vina pe birocrație, criza sanitară și prețurile în creștere și spun că de anul viitor, copiii vor primi din nou gustarea care ar trebui să ajute la combaterea abandonului școlar.

Înainte de criza sanitară, primăriile erau cele care se ocupau de licitațiile pentru alegerea distribuitorului de lapte și corn în școli. Între timp, responsabilitatea a fost pasată, în mare parte, Consiliilor Județene.

Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești: „Cam toate procedurile de achiziție sunt complicate la noi în țară și, probabil, și contractul acesta pentru achiziția de corn, lapte și mere, fiind un program pe bani europeni. Majoritatea noastră, a primarilor, ne-am prevalat de acest drept de a încredința Consiliului Județean procedura de achiziție”.

Vasile Măciucă, primarul comunei Licurici: „Nu avem, pentru că a fost și pe timpul pandemiei, iar achiziția am predat-o la Consiliul Județean”.

Nouă comune și un oraș au încercat singure să găsească furnizorim în Bihor

 

În Bihor, nouă comune și un oraș au încercat singure să găsească furnizori printre producătorii locali. Pentru restul, Consiliul Județean a semnat contracte cu aproximativ o lună înainte de vacanța mare. Potrivit responsabililor, valoarea contractelor este mică, în condițiile în care prețurile produselor au crescut. Pentru acest an, suma maximă acordată pentru un elev este de 2,05 lei.

Reporter: „Ați primit, anul ăsta, lapte și corn?”
Elevă: „Nu, n-am primit”.

Florin Copos, primarul comunei Dobrești: „Banii sunt puțini, deci nu se încadrează brutăriile. Undeva la 50 de bani pentru un corn. Nici apa și sarea, cu 50 de bani”.

Aproximativ 2.900 de școli din toată țara nu au primit gustarea în primul semestru, iar mai mult de 1.200, nici în semestrul al doilea. De pildă, până pe 6 mai, elevii din Gorj, Călărași, Ilfov și București, cu excepția Sectorului 2, nu au primit lapte și corn, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, care se ocupă de program.

Ionel Dobre, managerul public al CJ Gorj: „Majoritatea, cei care au continuat, au avut contracte vechi, chiar știu județe care au suspendat distribuirea datorită creșterii costului. Unii producători au refuzat să mai livreze. Prețul laptelui a rămas la anul 2017 și acum a crescut foarte mult”.

Pentru anul școlar 2021/2022, valoarea programului a depășit 100 de milioane de euro, din care peste 17 milioane au fost de la Uniunea Europeană.

Citeste și...
Elevii dintr-o clasă de-a VIII-a in Mureș au dansat pe bănci, de față cu directoarea școlii. Ce le-a spus aceasta
Elevii dintr-o clasă de-a VIII-a in Mureș au dansat pe bănci, de față cu directoarea școlii. Ce le-a spus aceasta

Este anchetă la o școală din județul Mureș, după ce au apărut pe internet imagini în care se văd mai mulți elevi care dansau urcați pe bănci.  

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.