Părinții fac greu față scumpirilor: Copiii sunt mutați de la școlile private din cauza taxelor mari
Creșterea în raport cu inflația a taxelor din învățământul privat, dar și în cazul programelor de tip after school, i-a pus serios pe gânduri pe mulți părinți.
Unii vor să își trimită acum copiii în sistemul public. Fenomenul atinge cu precădere clasa de mijloc, adică acele familii care făceau mari eforturi să achite costurile și înaintea scumpirilor.
Managerii din mediul privat spun că ajustarea taxelor în paralel cu inflația era inevitabilă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
După ce le-au ținut patru ani la o grădiniță privată, părinții a două fetițe au decis să le mute la stat, unde plătesc doar masa.
Inclusiv în sistemul public taxele pentru meniul zilnic au crescut. Familiile dau acum 20 de lei pe zi, față de 15 lei anul trecut.
Maria Puia, părinte: „Taxa s-a schimbat de la 1.300 de lei de copil la 1.500. Având în vedere că nu le-am dat la școală am zis să repete grupa mare la o grădiniță de stat”.
Directorul unei școli primare din Constanța spune că ajustarea taxei a fost absolut necesară.
Raluca Diamandescu, director: „Am făcut această schimbare după șase ani de zile. Ne ajută și pe noi să mergem mai departe”.
R: Procentual cu cât a crescut?
Raluca Diamandescu, director: „Cred că 15%”.
Cât de mari sunt taxele plătite de părinți
Membrii Asociației furnizorilor privați susțin că mărirea de preț anunțată în ultimele 3-4 luni de cei din învățământul preuniversitar privat oscilează între 10% și 60%.
O parte dintre unitățile private de învățământ măreau anual taxele, doar că rata inflației era puțin peste cinci procente, iar acum a trecut de 13.
Taxele pentru nivelul preșcolar sunt acum între 800 și 7.000 de lei pe lună. De la școala primară până la liceu, părinții plătesc între 1.000 și 10.000 de lei pe lună.
Dan Prediger, membru asociație: „Unii dintre noi am avut curajul să anunțăm părinții înainte să semneze contractul că vor exista creșteri ale taxei. Nu ai cum să funcționezi altfel”.
În Sibiu taxa anuală a crescut, în medie, cu 13%. Doar un părinte din șapte a reușit să o achite integral în luna septembrie. Ceilalți au rămas la trei sau patru rate sau chiar tranșe lunare, deci sunt vizați de orice ajustare de preț.
Copiii sunt totuși clienți volatili - oricând cei care achită educația privată pot merge altundeva. Așa că, mai ales acum, managerii de școli și grădinițe caută mecanisme de fidelizare.
Strategia e că, prin contract, grădinița garantează păstrarea taxei inițiale timp de patru ani. Indiferent de creșterea costurilor și de taxele pentru cei nou veniți.
În aceeași grupă mare sunt preșcolari ai căror părinți plătesc 900 de euro pe lună, în timp ce taxa celor mai noi e 1.300 de euro.
Reprezentanții inspectoratelor amintesc totuși că, din acest an, transferul de la o școală la alta este permis în orice vacanță. Către stat vin chiar și elevi care încep ani terminali. Toți au asigurate locuri în unitățile publice.