NATO va construi încă o bază militară, cu 5.000 de militari, la mică distanță de cea de la Mihail Kogălniceanu
NATO va construi încă o bază militară la Marea Neagră, în Bulgaria, care va găzdui 5.000 de soldați, la mică distanță de cea aflată în construcție în Constanța, la Mihail Kogălniceanu, unde vor fi dislocați 10.000 de militari.
Tensiunile din regiunea Mării Negre au escaladat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar NATO anunță planuri de a-și consolida prezența militară, urmând să fie înființată o nouă bază în Bulgaria, scrie Novinite.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut anunțul în timpul celei de-a doua Conferințe a Mării Negre de la Sofia, unde a respins predicția președintelui rus Vladimir Putin privind dezbinarea dintre vecinii Ucrainei.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Blinken a subliniat angajamentul Statelor Unite de a-și sprijini aliații din regiune și a subliniat necesitatea asistenței occidentale pentru a consolida capacitățile militare ale Kievului.
Planurile de extindere ale NATO includ construirea a două noi baze în regiunea Mării Negre: una cu 10.000 de soldați în România și alta cu 5.000 în Bulgaria. Blinken a reiterat dedicarea SUA pentru consolidarea securității în regiune și combaterea dezinformării străine, subliniind importanța unui front unit împotriva amenințărilor emergente.
Semnificația securității în Marea Neagră a fost reluată de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care a subliniat necesitatea cooperării între țările vecine pentru asigurarea stabilității și păcii. Kuleba a subliniat că numai prin înfrângerea agresiunii ruse și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei se poate obține stabilitatea pe termen lung.
Grup comun de acțiune cu România, Bulgaria și Turcia împotriva minelor din Marea Neagră
Ministrul bulgar de externe în exercițiu, Stefan Dimitrov, a subliniat importanța investițiilor în securitatea regiunii Mării Negre, subliniind rolul acesteia în crearea unui spațiu euro-atlantic pașnic. Între timp, ministrul interimar al Apărării, Atanas Zapryanov, a reafirmat sprijinul neclintit al Bulgariei pentru eforturile de apărare ale Ucrainei, anunțând inițiative comune de îmbunătățire a securității maritime.
O astfel de inițiativă este înființarea Grupului de Acțiune împotriva Minelor la Marea Neagră (MSM Black Sea), ratificat de Turcia și care va include Bulgaria și România. Coaliția își propune să asigure siguranța rutelor maritime din Marea Neagră, sporind atât prosperitatea economică, cât și stabilitatea regională.
În timp ce tensiunile continuă să crească în regiunea Mării Negre, decizia NATO de a-și consolida prezența militară în Bulgaria subliniază angajamentul alianței față de securitatea colectivă și de descurajare împotriva potențialelor amenințări.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: NATO, marea neagra, Bulgaria, baza militara, Baza Mihail Kogalniceanu, construire,
Dată publicare:
18-04-2024 14:02