Cu puțin timp înainte de Evaluarea Națională, planurile absolvenților sunt date peste cap


Ultimul update: Miercuri 29 Mai 2019 20:47
Data publicarii: Miercuri 29 Mai 2019 19:26
Categorie: Stiri Educatie

Ministerul Educației dă din nou peste cap planurile absolvenților de gimnaziu. Cu o întârziere de două săptămâni, inspectoratele au primit cifrele de școlarizare care trebuie aplicate din toamnă.

Pentru a răspunde probabil crizei de forță de muncă, responsabilii au tăiat mii de locuri de la liceele teoretice și au mutat 15.000 la școlile profesionale. Cele care s-au modernizat le oferă elevilor până la 2000 de lei pe lună în cei 3 ani în care învață și o meserie.

Elevii de clasa a opta cu medii mici în clasele V-VIII, care vor lua note slabe la evaluarea naţională, vor avea şanse infime să intre la un liceu teoretic. Sunt judeţe unde mai marii educaţiei au decis că până la 40 la sută din cei care încheie gimnaziul să meargă la o şcoală de meserii. În Dolj, oficialii renunţat la un sfert din locurile la liceu.

Constantin Lungulescu, profesor de matematică: "Ne-am trezit acum că din 148 de clase de liceu ne dispar 34 de clase, iar 25 de clase trebuie să le transformăm în clase de profesională. Am convenit un plan de şcolarizare care acum este călcat în picioare de această doamnă ministru."

Pe de altă parte, unele şcoli profesionale au ateliere vechi şi maiştri puţini, susţin sindicaliştii din educaţie, care cer retragerea ordinului privind cifrele de şcolarizare.

În Bucureşti, învăţământul profesional şcolarizează în prezent 807 elevi. Nu s-au ocupat toate locurile propuse pentru acest an şcolar şi totuşi, pentru toamnă, Ministerul Educaţiei a anunţat cifre mai mult decât duble. De la 34 de clase ajungem la 74, adică peste 2000 de copii sunt aşteptaţi în clase profesionale, duale şi în colegii tehnice.

Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: "Atâţia elevi au obţinut în Bucureşti note sub 5, cu precizarea ca în fapt nu se doreşte transformarea acestui tip de învăţământ într-o Cenuşăreasă care să primească elevi cu rezultate foarte slabe."

Pentru că există, în Capitală, şi şcoli care au cerut o suplimentare de locuri, la Colegiul Dinicu Golescu, profesorii au mers în şcoli generale ca să-i convingă pe părinţi şi copii că e bine să ştie o meserie.

Mona Rudnic, directorul Colegiului Tehnic Dinicu Golescu: "Această propunere a fost făcută la solicitarea agenţilor economici care asigură susţinerea financiară a acestor elevi cu burse, cu masa de prânz, cu plata transportului, cu burse suplimentare pentru elevii integralişti şi cu medii peste 8."

Până la 1300 de lei pe lună poate câştiga un viitor mecanic încă din clasa a noua. Pentru asta sunt copii care vin de departe.

Tânăr: "Sunt din Basarabia. Satul Causeni, raionul Bârlădeni."

Mihai crede că pentru generaţia lui viitorul e... tehnic.

Tânăr: "Decât să înveţe Universitatea şi apoi la 30 de ani să înţeleagă "nu e pentru mine" şi să înceapă din nou... vor fi foarte mulţi ani pierduţi în zadar."

Dacă sunt angajaţi part-time în ultimii doi ani de şcoală, la firme unde se şi pregătesc, elevii pot lua până la 2000 de lei lunar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV
Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
VIDEO PROTVPLUS.RO