Lider de sindicat: Cadrele didactice nu pot fi obligate să se vaccineze. Nu este o garanţie că nu te îmbolnăveşti, dimpotrivă
Liderul filialei Timiş a Sindicatului "Spiru Haret", Virgil Popescu, spune că 60% dintre cadrele didactice în învăţământul preuniversitar judeţean s-au vaccinat, dar nimeni nu le poate impune celorlalte cadre didactice sau elevilor să se vaccineze.
"Vaccinările nu au cum să fie obligatorii, pentru că deocamdată nu sunt în lege. În judeţul Timiş sunt deocamdată spre 60% din dascăli vaccinaţi. Ministrul Educaţiei spune să fim vaccinaţi, dar nu cred că poate (impune, n.r.) pentru că nu există o lege în acest sens. Apoi, avem elevii. Ei se vaccinează? Nu ştim. Lucrurile sunt destul de neclare în acest sens. Avem cadre didactice care efectiv nu vor să se vaccineze, din diferite motive. Nu există o lege care să oblige la vaccinare, iar dacă apar interdicţii faţă de nevaccinaţi, ei vor ataca în instanţă, iar instanţa nu are cum hotărască vaccinarea", a declarat Virgil Popescu pentru Agerpres.
El consideră că este neconstituţional şi să se interzică participarea oamenilor la acte culturale (spectacole de teatru, operă) sau de educaţie, pe motiv că nu sunt vaccinaţi, dar trebuie să se poarte mască, să existe o distanţă între persoane şi să fie respectate normele de igienă a mâinilor.
"Nu poţi interzice aceste drepturi (la cultură şi educaţie, n.r.). Vaccinul nu este o garanţie a faptului că nu te mai îmbolnăveşti, dimpotrivă. Deocamdată sunt discuţii, unii părinţi sunt pro şi contra vaccinării, la fel şi cadrele didactice. Rămâne de văzut ce va fi mai încolo", a spus Virgil Popescu.
”Există riscuri pentru colegii noștri de a se îmbolnăvi”
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că va cere o reactualizare a situaţiei privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 în sistem, ultima actualizare a datelor fiind din 30 iunie.
"Cadrele didactice şi elevii care s-au vaccinat în timpul vacanţei nu au fost încă introduşi în baza de date, vom vedea la 1 septembrie. Ultima actualizare a situaţiei este din 30 iunie, când aveam 53% din personalul angajat (fără cadre didactice, n.r.) vaccinat complet şi 53,96% sunt doar cadre didactice vaccinate complet", a menţionat, miercuri, Marin Popescu.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş spunea înaintea vacanţei de vară că toţi îşi doresc predarea în clasă, deoarece limitele învăţământului online au fost atinse.
"Revenirea la şcoală este benefică mai ales pentru elevi, trebuie să respectăm dreptul la educaţie. Foarte mulţi părinţi au spus că îşi aduc copiii la şcoală. Locul de muncă al profesorilor este la şcoală, iar şcoala este pregătită şi pentru predarea online, astfel că profesorii pot să revină în şcoală şi să le predea online din şcoală elevilor care stau acasă, ţinând cont de sănătatea fiecăruia. Există riscuri pentru colegii noştri de a se îmbolnăvi, dar atâta timp cât pot să meargă în alte aglomeraţii, la cumpărături, pot veni şi la şcoală", detalia Marin Popescu.