Profesorii și elevii agresivi scapă nepedepsiți. Mărturia unui dascăl bătut la școală

×
Codul embed a fost copiat

Trăim într-o Românie în care zilnic mulţi dintre cei care ar trebui să se ocupe de educaţia elevilor jignesc, înjură şi chiar agresează fizic elevii în şcoli. Vorbim despre cadrele didactice care ajung să-şi abuzeze sexual copii şi liceeni.

Deşi sunt daţi afară din şcoli şi rămân fără contracte de muncă, revin la catedră pentru că legea le permite acest lucru. În lipsa unei hotărâri judecătoreşti care să-i ţină departe de elevi, singura şansă ar fi testele psihologice la care sunt supuşi profesorii anual.

Însă realitatea ne arată că aceste teste pot fi trecute cu uşurinţă chiar şi de cei care ar avea probleme. În Capitală, deşi au fost zeci de cazuri de profesori care au abuzat fizic şi sexual elevi, în ultimii ani nimeni nu a primit aviz psihologic negativ.

”Naţie de mahalagii, de prost crescuți cu aere de genii, ăştia sunteţi. Zi-mi şi mie ce e de râs. Poftim 2, la loc. Nu mai are rost să ascult. Numai țiganii fac aşa ceva. Şi românii nesimţiţi care stau în fundul ţiganilor. Că poate le mai pică ceva din pomana nespălaților.''

Aşa vorbea cu elevii o profesoară de tehnologie la şcoala Sfântul Andrei din Capitală. S-a angajat acolo după ce a fost dată afară de la o şcoală, tot pentru că vorbea urât la ore.

Citește și
copil batut
Preotul acuzat că a bătut cu sălbăticie un elev "ar putea rămâne fără binecuvântare"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

”La noi a venit cu două copii după adeverinţa medicală eliberată de medicină muncii şi una după un aviz pshologic împreună cu o cerere prin care ne zice că REFUZĂ să facă o nouă evaluare pe perioada valabilitaţii acestora. Știam cu cine am de a face'', a spus un reprezentant al școlii Sfântul Andrei.

În final, după o cercetare disciplinară, profesoara de tehnologie a fost dată afară.

A plecat de la Sfântul Andrei, dar s-a angajat la o altă şcoală.

Legea le permite profesorilor abuzivi să revină la catedră, dacă un judecător nu le interzice acest lucru în mod clar.

Anual profesorii au obligaţia de a se supune unui test psihologic. În urma rezultatului află dacă pot sau nu să predea într-o şcoală. În Bucureşti, din cele peste 17.000 de catedre ocupate de profesori, în ultimii ani, nimeni nu a primit inapt pentru a preda, cazurile excepţionale au primit cel mult apt cu recomandare, însă şi acestea sunt extrem de puţine.

Profesoară mai bine de 50 de ani, Aurelia Cristescu ne spune că atitudinea cadrului didactic face diferenţa într-o clasă.

Cristescu Aurelia: ''Dacă maltratezi un copil în loc să-l iei cu vorba bună, cu frumosul, să-l înveţi să-i arăţi, înţelege mai bine decât dacă îl cerţi şi îl baţi.”

Dar în şcolile româneşti sunt şi elevi care agresează profesorii.

Ilie Vervega, profesor agresat: "Un elev a trecut pe lângă mine de 2-3 ori cu o ţigară în mâna.I-am spus te rog părăseşte locaţia că nu ai voie să fumezi aici şi l-am luat de spate să-l dau afară. S-a întors şi m-a pocnit"

În aceste condiţii, sindicatele cer ca legea să fie schimbată, astfel încât copiii să fie sancţionaţi, chiar şi cu exmatricularea.

Profesorii au făcut şi un clip: #faraaparare. Este povestea reală a unei profesoare care a fost agresată de mama unei eleve, nemulţumită de nota pusă fiicei sale.

Însă, dincolo de legi şi mesaje, experţii spun că relaţia dintre elev şi profesor trebuie să se schimbe. Şi cum profesorul este adult, acesta trebuie să înveţe cum să relaţioneze cu un copil, astfel încât să îi devină partener în anii de şcoală.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Profesor din Alba Iulia, acuzat că pipăie feţele şi le atinge în zonele intime. Ce riscă
Profesor din Alba Iulia, acuzat că pipăie feţele şi le atinge în zonele intime. Ce riscă

Un profesor de educaţie fizică şi sport dintr-o şcoală din Alba Iulia a fost trimis în judecată, asta după ce anul trecut în luna martie mai mulţi părinţi l-au acuzat că hartuieşte sexual elevele. Bărbatul nu era la prima abatere.

Preotul acuzat că a bătut cu sălbăticie un elev
Preotul acuzat că a bătut cu sălbăticie un elev "ar putea rămâne fără binecuvântare"

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a anunţat ce sancţiuni ar putea aplica în cazul incidentului din Baranca.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.