Profesorii și elevii agresivi scapă nepedepsiți. Mărturia unui dascăl bătut la școală


Ultimul update: Marti 09 Aprilie 2019 19:47
Data publicarii: Marti 09 Aprilie 2019 18:32
Categorie: Stiri Educatie

Trăim într-o Românie în care zilnic mulţi dintre cei care ar trebui să se ocupe de educaţia elevilor jignesc, înjură şi chiar agresează fizic elevii în şcoli. Vorbim despre cadrele didactice care ajung să-şi abuzeze sexual copii şi liceeni.

Deşi sunt daţi afară din şcoli şi rămân fără contracte de muncă, revin la catedră pentru că legea le permite acest lucru. În lipsa unei hotărâri judecătoreşti care să-i ţină departe de elevi, singura şansă ar fi testele psihologice la care sunt supuşi profesorii anual.

Însă realitatea ne arată că aceste teste pot fi trecute cu uşurinţă chiar şi de cei care ar avea probleme. În Capitală, deşi au fost zeci de cazuri de profesori care au abuzat fizic şi sexual elevi, în ultimii ani nimeni nu a primit aviz psihologic negativ.

”Naţie de mahalagii, de prost crescuți cu aere de genii, ăştia sunteţi. Zi-mi şi mie ce e de râs. Poftim 2, la loc. Nu mai are rost să ascult. Numai țiganii fac aşa ceva. Şi românii nesimţiţi care stau în fundul ţiganilor. Că poate le mai pică ceva din pomana nespălaților.''

Aşa vorbea cu elevii o profesoară de tehnologie la şcoala Sfântul Andrei din Capitală. S-a angajat acolo după ce a fost dată afară de la o şcoală, tot pentru că vorbea urât la ore.

”La noi a venit cu două copii după adeverinţa medicală eliberată de medicină muncii şi una după un aviz pshologic împreună cu o cerere prin care ne zice că REFUZĂ să facă o nouă evaluare pe perioada valabilitaţii acestora. Știam cu cine am de a face'', a spus un reprezentant al școlii Sfântul Andrei.

În final, după o cercetare disciplinară, profesoara de tehnologie a fost dată afară.

A plecat de la Sfântul Andrei, dar s-a angajat la o altă şcoală.

Legea le permite profesorilor abuzivi să revină la catedră, dacă un judecător nu le interzice acest lucru în mod clar.

Anual profesorii au obligaţia de a se supune unui test psihologic. În urma rezultatului află dacă pot sau nu să predea într-o şcoală. În Bucureşti, din cele peste 17.000 de catedre ocupate de profesori, în ultimii ani, nimeni nu a primit inapt pentru a preda, cazurile excepţionale au primit cel mult apt cu recomandare, însă şi acestea sunt extrem de puţine.

Profesoară mai bine de 50 de ani, Aurelia Cristescu ne spune că atitudinea cadrului didactic face diferenţa într-o clasă.

Cristescu Aurelia: ''Dacă maltratezi un copil în loc să-l iei cu vorba bună, cu frumosul, să-l înveţi să-i arăţi, înţelege mai bine decât dacă îl cerţi şi îl baţi.”

Dar în şcolile româneşti sunt şi elevi care agresează profesorii.

Ilie Vervega, profesor agresat: "Un elev a trecut pe lângă mine de 2-3 ori cu o ţigară în mâna.I-am spus te rog părăseşte locaţia că nu ai voie să fumezi aici şi l-am luat de spate să-l dau afară. S-a întors şi m-a pocnit"

În aceste condiţii, sindicatele cer ca legea să fie schimbată, astfel încât copiii să fie sancţionaţi, chiar şi cu exmatricularea.

Profesorii au făcut şi un clip: #faraaparare. Este povestea reală a unei profesoare care a fost agresată de mama unei eleve, nemulţumită de nota pusă fiicei sale.

Însă, dincolo de legi şi mesaje, experţii spun că relaţia dintre elev şi profesor trebuie să se schimbe. Şi cum profesorul este adult, acesta trebuie să înveţe cum să relaţioneze cu un copil, astfel încât să îi devină partener în anii de şcoală.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Profesor din Alba Iulia, acuzat că pipăie feţele şi le atinge în zonele intime. Ce riscă
Preotul acuzat că a bătut cu sălbăticie un elev
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16