Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Adunați să prezinte un raport despre situația învățământului din Capitală, oficialii au ajuns să se entuziasmeze că școlile moderne se vor înmulți, iar sistemul de educație va fi tot mai bun.
Promisiunile vin la o săptămână după ce Comisia Europeană a atras atenția că România are probleme mari în privința abandonului școlar și pregătirii adolescenților și este pe ultimul loc la capitolul absolvenți cu studii superioare.
În aula Universităţii Politehnice, primarii de sector, directorii de şcoli şi reprezentanţii inspectoratului școlar s-au întrecut în rapoarte.
Daniel Florea, primar Sector 5: "Lucrurile bune trebuie promovate. Mulţumesc părinţilor mei pentru educaţia pe care mi-au dat-o. Mulţumesc mamei mele pentru că şi acum scriu frumos, pentru că vorbesc corect limba română. Şi pentru faptul că, în sfârşit, cred că sistemul educaţional românesc începe să devină ceea ce trebuie să fie."
Daniel Florea este primarul sectorului 5, unde tavanul unei şcoli s-a prăbuşit, clădirea altei şcoli a luat foc şi într-o altă unitate copiii învaţă în trei schimburi, din lipsă de spaţiu. Primarul dă vina pe birocraţie şi promite că la anul va fi bine.
La această adunare, responsabilii nu au vorbit despre faptul că, în 2018, în Capitală numeroase şcoli nu au hârtie igienică şi săpun la toalete, iar elevii nu se pot spăla pe mâini.
În tot acest timp, un raport al Comisiei Europene atrage atenţia că România este codaşa Uniunii, cu a treia cea mai mare rată a abandonului, 18,1 la sută, faţă de o medie europeană de 10,6%.
Ţara noastră este pe ultimul loc şi la ponderea absolvenţilor de studii superioare şi are cea mai slabă rată din Uniune privind participarea adulţilor la procesul de învăţare.
Ecaterina Andronescu: "Vreau să văd raportul, nu am apucat să văd. Cred că datele de abandon şcolar nu sunt bine gestionate şi sunt, după părerea mea, scoase din interior, fără o bază reală."
La reuniunea de miercuri nimeni nu a vorbit despre lipsurile sistemului de învăţământ.
Uniunea Europeană a avertizat România că aceste probleme trebuie remediate până în 2020.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!