Înscrierea la creșele de stat, cursă cu obstacole pentru părinți. Locuri puține și mulți copii. „Sunt puține”
Este încă în desfășurare a doua etapă de înscriere la creșele de stat, dar sunt puține locuri disponibile.
Unii părinți s-au orientat deja spre instituții private sau bone, dacă nu se pot baza pe bunici sau rude și, desigur, dacă își pot permite financiar.
În comuna Florești, din Cluj, este o singură creșă de stat. Pentru cele 160 de locuri disponibile au fost depuse, în prima fază, peste 400 de cereri. Unii părinți care nu au prins loc și-au înscris deja copiii la creșe private.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Elena Lișiță, mamă: „Am aplicat, ni s-a spus că ne încadrăm, doar că, din păcate, sunt doi copii pe un loc. Am fost nevoiți să o înscriem la o creșă privată pentru că nu putem aștepta, pentru că nimeni nu este disponibil să stea cu copilul meu cât eu muncesc.”
În Cluj, costurile pentru o creșă particulară pot ajunge și la 3.000 de lei pe lună. La stat au fost 964 de locuri și aproape 700 de copii au rămas pe-afară în prima etapă.
Anamaria Pop, mamă: „M-am simțit inițial foarte dezamăgită. Este o problemă: nu există locuri la creșe, sunt puține creșe, mai ales în marile orașe.”
Sunt și părinți care au rămas pe listele de așteptare. În Iași inițial au fost 591 de locuri în creșe, dar s-au depus aproape de două ori mai multe cereri.
Eugen Gavriloaia, contabil-șef Creșa Municipiului Iași Sf. Maria: „Am mai suplimentat numărul de locuri până la 640. Dar în perioada următoare, luna septembrie-octombrie, este posibil ca un număr de copii care nu au încă rezultatul final să se retragă. Pe locurile libere noi contactăm persoanele pe lista de așteptare.”
Costurile sunt ridicate și pentru bone.
Diana Tcaciuc, manager agenție de bone: „Cererea a crescut. Sunt mai mari tarifele în acest an. Pe un program de 8 ore, de luni până vineri, salariile sunt undeva în jur de 3.500 de lei pe lună.”
În România sunt peste 500.000 de copii cu vârsta de până în 3 ani.