Începutul noului an școlar. Măsurile pe care le-ar putea adopta Guvernul pentru elevi

Ultima actualizare: 17-08-2020 20:08

Elevii ar putea avea lecţii de numai 30 de minute, iar la anumite materii mai puţine ore. Se pune inclusiv problema organizării a 3-4 schimburi.

Sunt doar câteva dintre măsurile posibile care se regăsesc într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie adoptată de guvern. În plus, documentul lasă deschisă negocierea dintre părinţi şi profesori pentru orele făcute online.

Proiectul de ordonanță de urgență privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 stabilește că ”măsurile de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS –COV 2 se aprobă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării, care va fi adoptat în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Textul integral al proiectului de ordonanță de urgență este disponibil la finalul articolului.

Cine decide unde începe şcoala în săli şi unde se face- temporar şi parţial învăţământ la distanţă? Proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Ministerul Educaţiei vorbeşte de negociere între profesori şi părinţi.

Consiliile de administraţie vor discuta cu reprezentanţii părinţilor încă de la prima şedinţă.

Maria Dan, director liceu: "Dacă noi avem şi clase cu peste 36 de elevi, corect ar fi să existe 3 grupe de lucru. Probabil că optim pentru şcoala noastră ar fi sistemul acesta hibrid, combinat. Noi clar o să-i consultăm pe părinţi, dar dacă ei spun că vor să vina toţi la şcoală? Pentru că noi avem copii muncitori şi doritori de a fi împreună".

E drept, un studiu recent făcut de Salvaţi Copiii arată că jumătate din cei 5 mii de elevi consultaţi se simt plictisiţi şi abia aşteaptă să ia loc în bănci.

În situaţia suspendării sau limitării activităţii pedagogice cu prezenţa fizică a elevilor, Ministerul Educaţiei poate decide modificarea numărului de ore alocat fiecărei discipline de studiu. Ce se întâmplă însă cu copiii din şcoli sportive, de pildă? Ei fac între 8 şi 14 ore pe săptămână. Sau cei din clase bilingve. Pe baza volumului mare de exerciţiu, aceşti elevi dau examene şi merg la olimpiade.

În ceea ce priveşte studiul online, unii elevi nu au avut deloc acces la tehnologie sau au avut la îndemână doar un telefon mobil. Guvernul a anuțat că a pregătit 175 de milioane de lei pentru a deconta tablete.

Premierul a anunţat că sunt în achiziţie şi table interactive pentru săli, plus 74 mii de laptopuri pt cadrele didactice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO