Haos în Educație după ce s-a redus numărul de ore. De ce se tem profesorii

×
Codul embed a fost copiat

Profesorii, părinţii, şi sindicatele din educaţie cer modificarea de urgenţă a legii votate marți de Parlament, care vizează reducerea orelor în şcoli.

Legea a fost trimisă deja la promulgare, iar preşedintele Iohannis nu o mai poate respinge.

"Elevii nu pot avea ore mai puţine dacă nu este redus numărul de materii", avertizează profesorii. Iar asociaţiile de părinţi cer schimbarea programei şi introducerea programului ''Școala după școală'', în toate unităţile de învăţământ.

Legea privind reducerea numărului de ore se află la Cotroceni spre promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la începutul anului la reexaminare tocmai fiindcă nu avea o strategie de implementare. Parlamentarii au votat-o din nou, fără modificările cerute de preşedinte.

În prezent, elevii din fiecare ciclu, fie că vorbm despre primar gimnazial sau liceal, îşi petrec la şcoală cu aproximativ 5 ore în plus faţă de proiectul votat deja de Senat. După această reducere a timpului petrecut la şcoală, programul elevilor ar arăta astfel: copiii din clasa 1 până în clasa a IV-a ar trebui să stea la şcoală în medie 20 de ore pe săptămână, cu 4 ore zilnic, cei din clasa a V-a până în clasa a VIII-a ar avea 25 de ore pe săptămână cu 5 ore pe zi, iar cei mai mari de la liceu ar avea 30 de ore săptămânal, respectiv 6 ore pe zi la cursuri.

Citește și
Elevi
Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru învățământul preuniversitar
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Marius Nistor, sindicat: ''În momentul de faţă este incertitudine, ştim că se reduce numărul de ore, dacă se reduce numărul de ore, la ce anume se va reduce? Care sunt disciplinele afectate? Cine s-ar putea să rămână fără post deocamdată? Aşteptăm să vină un ministru al Educaţiei să se instaleze să vedem cum poate fi modificat acest act normativ''.

Şi reprezentanţii părinţilor acuză că nu au fost convocaţi la o dezbatere şi cer simplificarea programei odată cu reducerea orelor.

Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: ''Daca vom avea acelaşi conţinut academic, cu aceleaşi planuri pe un număr de ore mai mic atunci va fi dezastru. Toate orele vor merge pe repede inainte''

Legea ar trebui să se aplice în anul şcolar 2020-2021. Însă sindicatele din învăţământul preuniversitar, alături de profesori cer o strategie coerentă odată cu reducerea numărului de ore.

Oana Moraru: ''Au vrut încă o dată o măsură din pix pe hârtie. Dacă iei o astfel de măsură, o iei cu experţi şi o iei cu anticipare a impactului pe toate zonele şi pui ceva alături. La liceele teoretice, e adevărat, copiii stau 7-8 ore la şcoală în bancă, fără masă, fără pauze. Noi luăm ore, dar nu putem nimic în plus doar riscul de a trimite o masă de copii acasă".

Violetă Dascălu, director școala Ferdinand 1: ''Ma gândesc că putem pleca din şcoală, să facem ore în muzeu, în piaţă, în stradă, la o entitate publică, copiii au nevoie de mai multă experienţe decât stat în şcoala 6,7,8 ore. Venim cu o măsură fără consecințe".

Marius Nistor: ''Unii spuneau, dom'le renunţăm la educaţia tehnologică, o disciplină care se face la clasa a VII-a, de ce să renunţăm la ea? Copilul ăla nu trebuie să capete abilităţi practice? Nu ne interesează să-i pregătim pentru viaţă? Renunţăm la bio-chimie-fizică? Dar cum să renunţăm la aşa ceva?"

Unii profesori propun o programă integrată. Discipline ca fizica, chimia sau biologia predate împreună într-o singură oră.

Violetă Dascălu, director: ''Nu e obligatoriu să tăiem discipline, trebuie să ne gândim să formăm o curiculă integrată, nu să renunţăm la oameni. Se poate combina tehnolgia cu TIC-ul. Un profesor care e inginer poate să predea şi TIC şi Tehnologie, nu văd de ce lucrurile nu s-ar putea întâmpla așa''.

Extinderea programului obligatoriu ''Școală după școală'' la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ astfel încât unii profesori să se ocupe de pregătirea elevilor după ore - este o altă variantă susţinută de sindicate. În prezent, în majoritatea şcolilor, părinţii şi fundaţiile achită cursurile after school.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Şcoală din Buzău, reparată de vietnamezi şi indieni.
Şcoală din Buzău, reparată de vietnamezi şi indieni. "Pentru ei e o mină de aur"

Și nu doar în agricultură este folosită cu succes mâna de lucru din străinătate, ci și în construcții.

Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru învățământul preuniversitar
Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru învățământul preuniversitar

Senatul României a votat luni proiectul parlamentarului PSD Liviu Pop prin care a fost redus numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate

Elevii nevăzători ai unul liceu din Bucureşti vor putea merge fără însoţitor prin curtea instituţiei, ghidaţi de un sistem special.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.