"Grădinițe în pădure", un nou trend în educație. Cum îi ajută pe copii
Copiii se dezvoltă cel mai bine explorând pe cont propriu mediul înconjurător, după cum susțin mulți specialiști.
Australienii, de exemplu, sunt de părere că locurile de joacă aflate în interior nu sunt benefice pentru cei mici.
Drept urmare, au apărut aşa-numitele "grădiniţe în pădure", despre care experţii în educaţie au doar cuvinte de laudă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru părinţii australieni este o prioritate ca micuții lor să se joace în aer liber. Aşa că tot mai multe centre educative au preluat conceptul danez, potrivit căruia copiii sunt lăsaţi să descopere natura.
Joanne Sorensen, profesoară a unei școli din pădure: "Da, avem șerpi, avem păianjeni, avem căpușe, avem tot felul de vietăţi în acest mediu, dar avem şi tot felul de metode de a ne juca în siguranță."
Sub atenta supraveghere a profesorilor, copiii se joacă în noroi, pictează şi modelează sau explorează mediul înconjurător.
Rachael Sharman, Universitatea Sunshine Coast: "În momentul de față, cred că prizonierii unei închisori de maximă securitate petrec mai mult timp în aer liber decât o fac în mod normal copiii australieni."
Micii exploratori nu doar că îşi îmbunătăţesc cunoştinţele despre mediul înconjurător. Ei fac şi sport. Iar profesorii apelează la natura când au nevoie de material didactic.
Jeannine Lam, mamă: "Stilul nostru de viață devine tot mai sedentar, așa că este foarte bine să-i obișnuim pe copii să fie cât mai mult în natură şi să se murdărească de la o vârstă fragedă."
Candy Fung, mamă: "Când Hugo a venit aici pentru prima dată era destul de speriat de tufișuri, dar acum explorează des şi e fericit să facă asta. Iubește pârâul, aceasta fiind partea lui preferată."
Potrivit unui studiu academic realizat în Germania în 2003, copiii care merg la aceste grădiniţe din pădure au un „avantaj clar" în fața celor care frecventează grădiniţele obişnuite. De pildă, îi depăşesc pe semenii lor când vine vorba despre abilitaţi cognitive şi fizice, precum şi despre creativitate şi dezvoltare socială.
Un alt studiu, de această dată din Marea Britanie, a concluzionat faptul că grădiniţele forestiere îmbunătăţesc încrederea, abilităţile sociale şi fizice, motivaţia precum şi cunoştinţele celor mici. Aşadar, reţeta este una cât se poate de simplă.
Joanne Sorensen, profesoară a Şcolii din Pădure: "Găsiţi timpul necesar și oportunitatea de a ieși din casă."