"Grădinițe în pădure", un nou trend în educație. Cum îi ajută pe copii

×
Codul embed a fost copiat

Copiii se dezvoltă cel mai bine explorând pe cont propriu mediul înconjurător, după cum susțin mulți specialiști.

Australienii, de exemplu, sunt de părere că locurile de joacă aflate în interior nu sunt benefice pentru cei mici.

Drept urmare, au apărut aşa-numitele "grădiniţe în pădure", despre care experţii în educaţie au doar cuvinte de laudă.

Pentru părinţii australieni este o prioritate ca micuții lor să se joace în aer liber. Aşa că tot mai multe centre educative au preluat conceptul danez, potrivit căruia copiii sunt lăsaţi să descopere natura.

Joanne Sorensen, profesoară a unei școli din pădure: "Da, avem șerpi, avem păianjeni, avem căpușe, avem tot felul de vietăţi în acest mediu, dar avem şi tot felul de metode de a ne juca în siguranță."

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Sub atenta supraveghere a profesorilor, copiii se joacă în noroi, pictează şi modelează sau explorează mediul înconjurător.

Rachael Sharman, Universitatea Sunshine Coast: "În momentul de față, cred că prizonierii unei închisori de maximă securitate petrec mai mult timp în aer liber decât o fac în mod normal copiii australieni."

Micii exploratori nu doar că îşi îmbunătăţesc cunoştinţele despre mediul înconjurător. Ei fac şi sport. Iar profesorii apelează la natura când au nevoie de material didactic.

Jeannine Lam, mamă: "Stilul nostru de viață devine tot mai sedentar, așa că este foarte bine să-i obișnuim pe copii să fie cât mai mult în natură şi să se murdărească de la o vârstă fragedă."

Candy Fung, mamă: "Când Hugo a venit aici pentru prima dată era destul de speriat de tufișuri, dar acum explorează des şi e fericit să facă asta. Iubește pârâul, aceasta fiind partea lui preferată."

Potrivit unui studiu academic realizat în Germania în 2003, copiii care merg la aceste grădiniţe din pădure au un „avantaj clar" în fața celor care frecventează grădiniţele obişnuite. De pildă, îi depăşesc pe semenii lor când vine vorba despre abilitaţi cognitive şi fizice, precum şi despre creativitate şi dezvoltare socială.

Un alt studiu, de această dată din Marea Britanie, a concluzionat faptul că grădiniţele forestiere îmbunătăţesc încrederea, abilităţile sociale şi fizice, motivaţia precum şi cunoştinţele celor mici. Aşadar, reţeta este una cât se poate de simplă.

Joanne Sorensen, profesoară a Şcolii din Pădure: "Găsiţi timpul necesar și oportunitatea de a ieși din casă."

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Prințul Harry, despre decizia de a se retrage din Casa Regală: „O mare tristețe”
Prințul Harry, despre decizia de a se retrage din Casa Regală: „O mare tristețe”

Prinţul Harry a declarat că a luat decizia de a se retrage din Casa Regală britanică cu "o mare tristeţe".

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.