Elevii violenți și părinții lor vor fi obligați să facă consiliere și psihoterapie. Ce pățesc cei care refuză
Consilierea și psihoterapia devin obligatorii pentru copiii violenți, dar și pentru părinții lor.
Potrivit unei legi adoptate de Parlament, cei care refuză să se conformeze vor fi somați prin hotărâri de instanță.
Nu sunt vizați doar adolescenții găsiți vinovați de tălhării sau bătăi, ci și tinerii care își fac rău ei înșiși, din cauza unor tulburări.
Bătăile dintre adolescenți nu se mai desfășoară de mult doar în ghetouri. Se întâmplă și în miezul zilei, în curtea școlii și în clase.
În cea mai apropiată școală din cartierul Ferentari, un sfert dintre elevi provin din familii dezorganizate, au un membru al familiei condamnat penal ori chiar un părinte execută o pedeapsă cu închisoarea.
Uneori, copiii sunt tentați să urmeze și ei drumul greșit. Ce înseamnă violență în școală? Orice gest care devine o infracțiune, lovirea și imobilizarea colegilor ori aruncarea cu obiecte spre aceștia. Automutilarea, bullyingul și molestarea verbală.
Pentru aceste situații cu tentă penală, legea impune ca și părinții să vină la consiliere, la psihologii pentru protecția copilului și la consilierii școlari.
Reporter: Ați merge la psiholog, la terapeut?
Mamă: „Normal că aș merge, cum să nu? E pentru sănătatea copiilor mei, aș face orice!”
Reporter: Ce se întâmplă dacă biletul pus de conducerea școlii nu ajunge la părinte? Ați avut cazuri în care părinții copilului cu un istoric penal să refuze orice comunicare cu școala?
Liviu Pavel, directorul Școlii 136: „Da, nu-i vorba chiar de refuz, ci de dezinteres, pe urmă de capacitatea de a înțelege și în al treilea caz și de refuz”.
Dacă nu sunt de acord, autoritățile vor cere o hotărâre judecătorească care îi vor obliga pe reprezentanții legali ai minorului la ședințe de terapie. În situații de excepție, consilierii pot recomanda implicarea unui alt adult apropiat copilului.
Gabriela Sarcă, profesor de sprijin: „Sunt acolo probleme în familie. E important ca altcineva din familie să își asume rolul de părinte și atunci îndrumat de acea persoană, copilul nu neapărat preia comportamentul tatălui, să zicem”.
Modificarea Legii 272, pentru protecția copilului, așteaptă etapa finală. Promulgarea de către președintele Iohannis.