Regulamente școlare controversate. Elevi, amendați dacă nu dau prioritate pe hol


Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 07:11
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 06:45
Categorie: Stiri Educatie

Regulamentele interne din şcolile de stat au dus la apariţia a mii de plângeri, cercetate acum de asociaţiile de elevi.

La rândul lor, unii părinţi se plâng ca sunt obligaţi să dea bani, pentru a susţine financiar şcolile şi liceele în care învaţă copiii lor. În caz contrar, aceştia nu mai pot intra la ore.

La fiecare început de an şcolar, elevii Liceului Pedagogic din Constanța sunt informaţi că trebuie să dea bani pentru diverse proiecte. Acest lucru este scris negru pe alb şi în regulamentul şcolar.

„Mobilizează elevii şi părinţii în vederea susţinerii acţiunilor întreprinse la nivelul Colegiului în vederea acordării sprijinului (financiar sau de altă natură) în realizarea obiectivelor propuse în plan managerial." - Regulamentul şcolar, sursa ART 159, litera i.

Tot regulamentul intern îi dă dreptul dirigintelui să îi pedepsească pe cei care nu sunt cuminţi.

„Eliminarea pentru o zi, caz în care elevul va fi antrenat în activităţi casnic-gospodăreşti şi de întreţinere a spaţiului şcolar (reparat bănci, scaune, internat)” - Art 193, lit e.

Elevă: „Am văzut în cadrul colegiului chiar colegi mai mari care dădeau cu mătura în cadrul liceului, aranjau curtea, anvelope pe care le vopseau, adică muncă fizică, ceea ce nu este deloc în regulă."

Cei din conducere nu au dorit să comenteze situaţia, dar au precizat că au modificat câteva articole. Cel referitor la bani, pentru care părinţii au depus reclamaţii, a rămas în vigoare.

Asociaţia Elevilor din Constanța verifică acum toate regulamentele şcolare din judeţ, în urmă a o mie de plângeri.

Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „Am început să scoatem la suprafaţă tot felul de nereguli. Am găsit o şcoală în judeţul Constanța care aplică amenzi de 15 lei elevilor care, de exemplu, nu acordă prioritate elevilor mai mici pe holuri.”

În Galaţi, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu", elevii nu au voie să se sărute în incinta instituţiei sau în curtea ei.

Elev: „Mie mi se pare o chestie foarte, foarte ciudată. Pentru că lumea este liberă şi trebuie să facă ceea ce vrea."

Elev: „Pare ok. Să nu fie altcineva deranjat de treaba asta."

Profesor Eleny Cojocaru, Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Galaţi: „Un spaţiu public educaţional trebuie şi el tratat cu decenţă. Dragostea trebuie să fie un mod de a ne exprima tainic."

Tot aici, elevii pot fi oricând percheziţionaţi de director.

În acelaşi oraş dar la Colegiul de Industrie Alimentară dascălii au dreptul să le confişte adolescenţilor telefoanele şi să le returneze părinţilor abia la sfârşitul semestrului.

Prof. Mariana Coman, director Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna" din Galaţi: „Pe site-ul şcolii regulamentul nu a fost actualizat. Elevii îşi pun telefoanele pe catedră profesorului sau pe o bancă liberă şi-apoi, la sfârşitul orei, şi le iau. Nu mai exista noţiunea confiscării telefonului."

Reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare spun că nu pot interveni în regulamentele interne votate de Consiliile Profesorale. La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiilor de Elevi susţin că singurele sancţiuni legale ce pot fi aplicate sunt reglementate de Statutul Elevului, aprobat de Minister.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Școlile în care elevii învață din clase primare chineza sau araba: ”E o șansă în plus”
Febra cadourilor de 8 martie. Şcoala care interzice această practică
FULLSCREEN
Regulamente școlare controversate. Elevi, amendați dacă nu dau prioritate pe hol
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO