Febra cadourilor de 8 martie. Şcoala care interzice această practică


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 20:07
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 18:28
Categorie: Stiri Sociale

Cu aproape două săptămâni înainte de luna lui mărţişor, când toate femeile sunt răsfăţate, părinţii elevilor din toată ţara sunt în febra cadourilor pentru profesori sau educatori.

Nu vorbim doar de mici atenţii sau de tradiţionalele buchete de flori. În unele clase copiii adună câteva mii de lei pentru o singură sărbătoare, asta deşi codul etic al cadrelor didactice le interzice acestora să primească orice fel de atenţie.

În aceste zile, în Constanta, la fel ca peste tot în ţara se stabilesc sumele pentru cadouriile destinate educatoarelor şi profesoarelor.

Discuţiile se poartă pe grupurile părinţilor de pe reţelele sociale şi rare sunt cazurile în care cineva nu este de acord.

Banii, fie ajung în plic la destinatar, fie se transformă în cadouri. Sumele care se strâng într-o singură clasă depăşesc, de multe ori, 2000 de lei, adică în jur de 50 de lei de copil.

Ioan Hosu, sociolog: "E un comportament inerţial, transmis de la o generaţie de părinţi la alta, se păstrează cultura mâinii întinse şi e o formă de negociere care se stabileşte între părinţi şi unii educatori."

Ţâşnim Chazli, preşedintele Consiuliului Judeţean al Elevilor Constanta: "Dacă un elev nu îşi permite să dea acei bani sau pur şi simplu nu doreşte să participe la acest obicei este marginalizat, este desconsiderat de colegii săi."

În tot acest timp codul etic al profesorului interzice orice activităţi care generează corupţie, iar cadourile se afla pe listă.

La Liceul "Constantin Angelescu" din oraşul Ianca, judeţul Brăila, directorul a interzis atenţiile pentru profesori încă de acum doi ani. Aici, de voie de nevoie aceste norme sunt respectate.

Încălcarea codului etic al profesorilor reprezintă abatere disciplinară, iar dascălii îşi pot risca, astfel, chiar slujba.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă fotografiate pregătind pachețele de primăvară chinezeşti
8 Martie, petrecut în cluburi, în toată țara: ”Sunt cu fetele. E ziua noastră, nu a bărbaților”
VIDEO PROTVPLUS.RO