Digitalizarea simulării pentru clasele a VIII-a, un eșec. Ministerul Educației nu a folosit platforma pentru note
După 15 zile de așteptare, majoritatea elevilor de clasa a VIII-a care au dat simularea națională au primit rezultatele.
După 15 zile de așteptare, majoritatea elevilor de clasa a VII-a care au dat simularea națională au primit rezultatele.
Cifrele par radiografia unui dezastru. Din 160.000 de candidați, aproape 100.000 au luat sub 5 la matematică. Iar la română, doar un elev din 4.000 a primit 10. Și comunicarea rezultatelor, a fost o problemă. Ministerul Educației, nu a folosit platforma online creată special pentru asta.
Cea mai mare notă e 9,55 și cea mai mică e 2. Notele sunt în mare între 1 și 6 la fiecare materie. Un duș rece pentru elevii care au trecut prin patru ani de școală și o palmă pe obrazul unui sistem care nu îi pregătește suficient. Puține școli se pot lăuda cu medii majoritar peste 7.
Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr: „N-am avut niciun 10, dar au fost note de 8, 9, spre deosebire de examen, unde mereu avem multe note maxime. Și subiectele au fost mai grele, inclusiv la Română”.
Corectarea lucrărilor, în premieră digitalizată, a durat de două ori mai mult decât la un examen propriu zis.
Organizatorii simulării au transmis mediile pe emailul fiecărei școli, atașate unui cod numeric, pentru fiecare copil. Coduri pe care copiii le-au primit la finalul probelor. Chiar dacă regulamentul cere doar comunicarea directă între profesori și elevi, majoritatea directorilor au printat toate foile și le-au lipit pe poarta unităților de învățământ.
La matematică, 57% dintre elevi au luat sub 5, iar la română mai mult de un sfert au primit cel mult 4,99. Aceste vești ar trebui să ajungă la elevi cât mai repede, ca să se mobilizeze și să schimbe lucrurile până la examenul din iunie. Problema e că în 26 de județe și în București e încă vacanță, așa că mii de elevi își vor afla notele abia luni, adică la 20 de zile după ce au dat ultima probă. Comunicarea mediilor a depins de bunăvoința profesorilor și de respectul lor pentru emoțiile și efortul copiilor.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „E normal să existe și astfel de defecte în sistem. Nu ne așteptam ca 165.000 de elevi să-și primească astăzi notele, așa e realist! Acuma, înțelegeți-ne și pe noi”.
Digitalizarea simulării pentru clasele a VIII-a s-a sfârșit, așadar, pe hârtie! Asta, deși există o platformă online folosită la examene, unde candidații își caută notele după un cod pe care l-au primit la finalul probelor. La simularea care s-a vrut o repetiție generală a evaluării naționale oficialii n-au dorit să folosească acest site, fără a oferi explicații.