Ce urmează după ce magistrații CCR au decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția privind bursele elevilor
Magistrații CCR au decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția când a stabilit prin lege că au dreptul la burse de merit și de reziliență doar elevii din școlile de stat.
Cei din sistemul privat sau confesional au fost astfel discriminați. Ministerul Educației așteaptă acum motivarea acestei decizii.
Judecătorii Curții Constituționale au admis în unanimitate sesizarea făcută de un părinte în anul 2019 și au precizat că sintagma "de stat" din cuprinsul Legii educației naționale nr.1/2011, adică vechea lege a educației, permite acordarea bursei de performanță doar elevilor înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
S-a creat astfel o discriminare în rândul elevilor care urmează cursurile în sistemul particular sau confesional.
„Curtea Constituțională nu obligă autoritățile sau instituțiile să acorde burse, dar dacă o fac, atunci nu pot discrimina pe criteriul categoriei instituției de învățământ” - au motivat judecătorii.
Eugen Ilea, președintele Asociației de Părinți: „Putem vorbi de oarecare discriminare, pentru că atunci când vorbim de învățământ preuniversitar, putem vorbi de învățământ de stat, privat și confesional. Sunt sisteme de învățământ, avizate, acreditate de către lege, de aceea Ministerul Educației poate bugeta și bursele pentru acești copii.”
În prezent, noua Lege a educației prevede că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază de burse de excelență olimpică, de burse sociale și tehnologice, nu și de burse de merit ori de reziliență, pe care le primesc doar elevii din școlile de stat.
Ministerul Educației a comunicat că se va conforma deciziei, dar așteaptă motivarea ei: „Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes pentru viitor, Ministerul Educației se va conforma deciziei atât în spiritul, cât și în litera considerentelor cuprinse în aceasta.”
Bursa de merit este în valoare de 450 lei și se acordă pentru cel puțin 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, care au media mai mare de 9,50, iar bursa de reziliență, în valoare de 300 lei, se acordă primilor 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală între 7,00 și 9,50.
Dacă legea va fi modificată, va trebui introdus și un sistem de echivalare, pentru că anumite școli private au metode de notare și programe școlare diferite.