Criză de creșe în mai multe orașe din România. Sunt înscriși câte 5 copii pe un loc pe liste
Părinții cu copii foarte mici, care caută disperați un loc într-o creșă de stat, mai au de așteptat. Responsabilii au promis 300 de creșe, și renovarea unora mai vechi, însă până acum au primit aprobare de finanțare doar 60.
În unele orașe, concurența la creșele de stat este atât de mare încât sunt înscriși câte 5 copii pe un loc.
România este pe ultimul loc în Europa la numărul de creșe. În toată țara sunt acum 386 de unități de stat, potrivit datelor oficiale. În unele orașe la înscrieri în creșele publice sunt și câte 5 copii pe un loc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bunică: ”Sunt, într-adevăr, puține creșe de stat, nu știu momentan dacă optăm pentru una de stat sau privată, dar cred că ne vom îndrepta spre cea privată. Înțeleg că acolo sunt mai puțini copii”.
Noile creșe pe care statul ar trebui să le construiască până în 2024 vor avea săli mari, spații de joacă generoase, cel puțin 10 mp pentru fiecare copil, iar pe acoperiș vor fi panouri fotovoltaice și chiar verdeață.
Lucrările ar trebui să demareze în primăvară, dacă vremea va permite. Până acum, a fost doar aprobată finanțarea pentru 60 de creșe, dintre care pentru jumătate sunt începute procedurile de achiziție. În total, 333 de creșe ar trebui să fie construite, reabilitate și modernizate în următorii doi ani.
Acum sunt înscriși la creșele publice 22 de mii de copii între 1 și 3 ani, dar în toată țara sunt jumătate de milion de copii de aceste vârste. Părinții care nu prind loc pentru cei mici apelează la bunici, bone sau grădinițe private, unde costurile lunare pot ajunge la 2.000 de lei pentru program prelungit. Asta în vreme ce la stat cheltuielile sunt și de opt ori mai mici.
Autoritățile locale au cerut 120 de creșe noi, numai că unii edili spun că întâmpină probleme în găsirea terenurilor.
Emil Boc, Primar Cluj-Napoca: ”Sunt terenuri care sunt în proprietatea ministerelor, în paragină, neîntreținute, care nu sunt utilizate, nu putem face creșe, nu putem extinde un spațiu verde, pentru că sunt în alte proprietăți de la nivel central ale ministerelor”.
Constantin Toma, Primar Buzău: ”La Buzău, nu am putut aloca nicio suprafață, n-am găsit 3.000 mp pentru acel program cu creșele e foarte necesară”.
Bugetul alocat din fonduri europene pentru construcția și renovarea de creșe este de 230 de milioane de euro.