Cornul, laptele și mărul n-au ajuns încă în școli. Elevii de la sate rabdă de foame
A început şcoala de mai bine de o săptămână, însă "cornul, laptele şi mărul" pentru elevi sunt încă pe drum.
Deşi aproape două milioane de copii ar trebui să se bucure de aceste gustări, birocraţia din România nu ţine pasul cu programa. Cel mai rău este în mediul rural, unde elevii săraci rabdă de foame.
În Arad, cutiile de lapte şi cornurile vor ajunge la cei aproximativ 42.000 de copii cu o întârziere de două săptămâni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Localnic: "Ar trebui să primească. În general ajută copiii, că sunt alţii care nu au posibilităţi să-şi ducă hrană."
Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că avea bani pentru acest progam încă din luna mai, doar că lucrurile s-au complicat.
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: "Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, ne-au refuzat acest lucru spunând că vom primi bani cu destinaţie la rectificare. După cum aţi văzut, rectificarea a întârziat nepermis de mult."
În judeţul Dolj autorităţile au depus actele necesare, dar au nevoie de aprobarea Autorităţii Naţionale a Achiziţiilor Publice. Abia apoi urmează licitaţia.
Reporter: "- Ce v-au spus în legătură cu acest program?"
Părinte: "- Deocamdată, nimic. Mergem cu gustarea de acasă."
Dacă la oraş părinţii îşi permit să le dea gustări celor mici sau bani de buzunar, la ţară este dezastru.
Părinte: "A mea chiar îmi spunea să îi pun şi ceva în plus să mai dea la ceilalţi."
Situaţia este trasă la indigo în toate satele.
Cristina Râmbu, director adjunct Scoala Gimnaziala Costuleni: "Părinţii au întrebat de la început. Este probabil o scăpare a celor de la consiliul judeţean şi speram să o remedieze în curând."
Eliza Chirică, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean: "Dacă lucrurile decurg normal şi nu vor fi contestaţii la licitaţii, în două-trei săptămâni copiii vor primi produsele."
Şi în Maramureş 50.000 de copii trebuie să primească la şcoală corn, lapte şi măr. În localitatea Tăuţii de Sus, de pildă, dascălii merg cu fructe din propriile grădini.
Elevă: "M-am bucurat şi e un gest frumos că ne-au dat să mâncăm, şi speram să primim că aşteptăm cu nerăbdare lapte, corn şi măr."
Lucrurile au intrat cât de cât în normal la scoala Iliu Haţieganu din Cluj. Aici a fost livrat laptele.
Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: "Clujul este printre puţinele din ţară care a reuşit să facă licitaţiile la timp, există totuşi o întârziere în sensul că din data de 24 va începe şi distribuţia merelor pentru că există nişte certificate speciale pe care trebuie să le aibă aceste produse."
Pentru aceste programe europene, România a primit, în acest an, 17,61 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoli, lapte, programul, birocratie, corn, mar,
Dată publicare:
18-09-2018 19:27