Ce opțiuni au părinții care nu pot sta vara acasă cu copiii. Școlile de vară, în discuție

Ultima actualizare: 08-05-2020 19:50

Decât cu o bonă pe care nu o cunosc, mai bine la o grădiniță controlată atent de DSP. Asta își spun mulți părinți care ar vrea să meargă la serviciu și care nu au bunici disponibili, ori nu vor să-i expună.

Pentru ei, anii trecuți soluția era școala de vară. Asociația instituțiilor particulare de învățământ discută cu Ministerul Educației un posibil set de norme pentru a putea primi copii în curând. Însă decizia aparține guvernului și depinde de numărul de noi infectări.

Contrar aparențelor, nu suntem într-un luminiș de pădure, ci în curtea de 10.000 de metri pătrați a unei grădinițe private unde zburdau, până pe 10 martie, 150 de copii.

Porțile grădinițelor private și ale celor de stat s-au închis și vor rămâne așa cel puțin până pe 15 iunie. Ce se întâmplă apoi? Nimeni nu știe. Anii trecuți, cei 33 de educatori aflați în șomaj tehnic, se întâlneau cu copiii în grădiniță de vară până în septembrie.

Trei sferturi dintre părinți au depus deja cereri pentru grădiniță de vară, pentru că vor merge în curând la serviciu și nu au sau nu vor alte soluții.

Părinții se tem că dacă vor rămâne acasă pe perioada verii își vor pierde locurile de muncă

 

Deși un părinte poate rămâne acasă împreună cu copiii, iar statul ii plătește 75% din salariul mediu brut -dar nu mai mult de 2200 de lei, mulți se tem să nu își piardă locul de muncă dacă lipsesc toată vara, iar cei cu lefuri mari pierd bani.

Oana Scarlat, mama: „Ne-am gândit și la varianta unei bone, nu ai o siguranță că stă izolată și nu vine decât la tine, e același risc pe care ți-l asumi dacă duci copilul la grădiniță.”

Într-adevăr, și problema asta, că nu ai ce să faci cu ei la un moment dat contează. Oricum nu se va înlătura riscul.

Gândiți-vă numai ce se va întâmpla cu toți părinții care vor trebui să se întoarcă la birou, care nu au mijloace de transport personale și se vor înghesui în mijloace de transport în comun, vor sta în birouri unde suntem la grămadă cu toții. Stai toată ziua, urmând ca seară să vii să interacționezi cu copilul.

Dan Prediger, manager: „Cred că ar trebui să se facă o analiză diferențiată. Fiecare unitate de învățământ să explice ce face, în ce condiții poate să desfășoare activitățile și în funcție de asta DSP-ul să hotărască dacă poate sau nu să-și desfășoare activitățile. Dacă locul nu era igienic înainte de coronavirus n-o să fie nici acum, normal că riscurile sunt foarte mari și nu vrei să-ți duci copilul.”

Peste 150.000 de preșcolari și elevi au fost înscriși, anii trecuți, în 500 de grădinițe și școli private.

Instituțiile particulare de învățământ vor să redeschidă la jumătatea lunii iunie

 

La sediul Ministerului Educației se poartă în continuare negocieri cu reprezentanții instituțiilor particulare de învățământ, care vor să redeschidă de la jumătatea lui iunie.

Atenție, nu cad sub incidența acestei decizii centrele educaționale. Teoretic, pot deschide vara. Practic, răspunderea e uriașă. La Galați, un centru de activități a închis în martie și așteaptă un set de măsuri emise de autorități.

Alina Golaeș, manager: „Suntem conștienți că e foarte importantă sănătatea celor mici, de aceea propunem un număr mic de copii în grupe, pe care l-am și avut, și multe ieșiri în natură, astfel încât copiii să poată învață și în condițiile date.”

Deocamdată, grădinițele rămân închise până la toamnă. Orice modificare depinde de evoluția bolii după ridicarea restrictilor de deplasare din 15 mai.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!