Regulile pentru elevi care vor deveni mai importante decât abecedarul. Ce trebuie să facă pentru a se proteja de Covid-19

Ultima actualizare: 11-09-2020 19:32

Grupul de Comunicare Strategică prezintă, vineri, o serie de reguli şi recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului şcolar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

Pentru toți copiii, principala provocare de anul acesta va fi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

După 6 luni de vacanță forțată, departe de colegi, mulți vor uita de mască sau de distanțare.

Tocmai de aceea, autoritățile au realizat un ghid cu recomandări pentru școlari.

Sunt câteva reguli foarte simple menite să reducă la minimum riscul răspândirii noului virus.

Vorbim în primul rând de cele pe care le știm deja cu toții: purtarea măștii, păstrarea distanței și spălarea mâinilor care vor deveni în acest an școlar mai importante decât abecedarul probabil.

***

În afară de aceste reguli, autoritățile au și câteva recomandări. Iată, de pildă, deplasarea către școală ar fi de preferat să se facă pe jos pentru evitarea mijloacelor de transport în comun.

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci purtați obligatoriu masca de protecție și dezinfectați-vă mâinile după ce coborâți.

***

În pauză, dragi copii, păstrați distanța de cel puțin 1 metru față de colegi dacă sunteți în clasă, unde se presupune că aveți și mască.

Dacă sunteți afară, fără mască, atunci distanța trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri.

Nu faceți schimb de obiecte personale precum telefonul sau manualele și dezinfectați-vă mâinile după orice contact cu suprafețe comune.

***

Respectați aceleași reguli și dacă după școală mai petreceți timp cu colegii sau prietenii. Și e de preferat ca timpul liber să vi-l petreceți tot afară, în aceleași condiții.

***

Când veniți acasă, vă descălțați la intrare, vă spălați mâinile, dezinfectați obiectele personale precum cheile sau telefonul și vă schimbați de haine pe care, atenție, le puneți separat de cele pe care le purtați acasă.

Grijă mare și unde vă lăsați ghiozdanul în clasă. E important să fie în locuri unde nu poate fi atins și de altcineva.

***

Și, nu în ultimul rând, aveți grijă de bunici, care sunt vulnerabili în fața COVID-19.

Evitați contactul direct cu ei, iar dacă nu se poate atunci încercați să păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri.

Dacă nici distanțarea nu e posibilă, atunci măcar purtați mască în preajma lor.
 

Autoritățile se referă la cum trebuie purtată masca de protecţie, ce înseamnă distanţă fizică şi cum se păstrează în curtea şcolii, dar şi la cum protejăm vârstnicii. În plus, se fac precizări despre avizele epidemiologice dar şi despre ”momente cheie” în afara orelor, transmite News.ro.

Potrivit recomandărilor transmise vineri de Grupul de Comunicate Strategică, ”trei lucruri ne ţin în siguranţă pe noi, dar şi pe ceilalţi, în orice situaţie am fi”:

Masca - trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât şi gura. Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potenţial infectată, cât şi de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măştii în spaţii închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanţa minimă dintre persoane la cel puţin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată şi în aer liber atunci când distanţa dintre persoane nu poate fi menţinută la cel puţin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeaşi zonă.

Nu înlăturaţi masca şi nu o purtaţi sub bărbie, în special atunci când vorbiţi în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală şi NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.

Distanţa fizică trebuie păstrată la cel puţin 1 metru în interior, cu obligaţia purtării măştii, şi cel puţin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanţa faţă de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecţioase sunt răspândite prin simpla vorbire, purtarea măştii şi distanţa fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.

În sala de clasă, trebuie menţinută distanţa atât faţă de colegi, cât şi faţă de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri. În cazul orelor de educaţie fizică vor fi evitate acele activităţi care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipă cu mingea)

Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafaţă care ar putea fi infectată (ex: clanţe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafaţă înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri.

Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini şi în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puţin 20 de secunde cu apă şi săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar şi obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

În sala de clasă, aşezaţi-vă întotdeauna în acelaşi loc şi evitaţi să atingeţi obiectele colegilor, scaunele şi băncile ocupate de aceştia. Dezinfectaţi-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeţi obiecte sau suprafeţe comune (ex: cretă, burete, tablă). Aveţi grijă unde plasaţi ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare.

”Tinerii sunt afectaţi într-o mai mică măsură în cazul infectării cu noul coronavirus (COVID-19), DAR ei pot răspândi virusul, chiar fără să-şi dea seama, către persoanele vârstnice şi/sau cu boli cronice (ex: părinţi, bunici, profesori, persoane cu deficienţe imunologice) în cazul cărora infectarea poate avea consecinţe extrem de grave”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

➔ Din acest motiv, este foarte important ca tinerii să respecte măsurile de protecţie sanitară şi să avertizeze imediat atunci când prezintă simptome (ex: febră, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală, etc).

➔ Elevii cu simptome de boală NU trebuie să se prezinte la şcoală, iar părinţii au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ, precum şi medicul de familie.

➔ Părinţii/ însoţitorii care conduc elevii la şcoală NU pot intra în instituţia de învăţământ decât în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilă a conducerii şcolii.

➔ Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc, pot face şcoala online, pe baza unei solicitări din partea părinţilor, în urma unei adeverinţe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

➔ În cazul absenţei de la şcoală pentru cel puţin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la şcoală o adeverinţă medicală din partea medicului de familie.

➔ La fel ca şi în anii precedenţi, elevii care intră în noul ciclu de învăţământ (ex: grădiniţă - grupa mică, primar - clasa I, gimnaziu - clasa IV, liceal - clasa IX, postliceal) trebuie să prezinte o adeverinţă de intrare în colectivitate care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de şcoală, dacă nu se regăseşte în dosarul de înscriere.

Momente cheie pentru elevi în afara orelor:

Drumul până la şcoală. Dacă este posibil, optaţi pentru deplasarea pietonală şi evitaţi folosirea mijloacele de transport în comun. Dacă trebuie să utilizaţi transportul în comun, purtaţi obligatoriu mască, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane, evitaţi atingerea suprafeţelor comune şi dezinfectaţi-vă mâinile imediat ce aţi părăsit transportul în comun.

Recreaţia alături de colegi. Dacă purtaţi mască, păstraţi distanţa de minimum 1 metru faţă de colegi. Dacă vă aflaţi în aer liber şi nu purtaţi mască, atunci menţineţi o distanţă de cel puţin 1,5 metri. Evitaţi să faceţi schimb sau să atingeţi obiectele personale pe care au pus mâna şi alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) şi dezinfectaţi-vă mâinile după orice contact cu suprafeţe comune.

Timpul petrecut după şcoală. În cazul în care, după orele petrecute la şcoală, mai rămâneţi alături de colegi/prieteni, aveţi grijă să respectaţi aceleaşi reguli sanitare, indiferent dacă persoanele alături de care vă aflaţi prezintă sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber să aibă loc în aer liber, dacă este permisă de condiţiile meteorologice.

Întoarcerea acasă. Atunci când reveniţi acasă aveţi grijă ca, după ce lăsaţi încălţămintea la intrare, să vă spălaţi pe mâini, să dezinfectaţi obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), să schimbaţi îmbrăcămintea folosită afară şi să o aşezaţi separat de îmbrăcămintea folosită în casă. Înainte de a îmbrăca noile haine, spălaţi-vă/dezinfectaţi-vă mâinile. Acordaţi atenţie sporită ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasaţi şi riscul de contaminare.

Interacţiunea cu persoane vârstnice. Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în faţa noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatală. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrăţişări) şi prin menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri. În cazul în care vă întâlniţi cu persoane vârstnice, şi nu puteţi păstra distanţa de siguranţă, este recomandată purtarea măştii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO