Cât costă educația "gratuită" a copiilor. „Am dat numai la fondul clasei peste 600 de lei”

11-09-2019 19:51


Din fiecare 100 de lei dați de statul român pentru educație, 95 de lei acoperă salariile profesorilor și doar 5 lei mobilierul, aparatura și necesarul didactic din grădinițe și școli.

La prima ședință, părinții au primit liste cu ce au de plătit pentru confortul copiilor: perne, pătuțuri și lenjerii, la creșă, pavaj din cauciuc pentru curte, la grădiniţă, și imprimante, bănci și proiectoare, la școală. 7-800 de lei ar trebui să dea o familie cu mai mulți copii. Iar în unele școli de stat, unii părinți plătesc la negru un îngrijitor, un asistent medical sau o menajeră.

Iată care este situaţia la grădiniţa de stat numărul 6 din Constanța:

Anul trecut s-au achiziţionat pătuţuri. 120 de lei de părinte. Anul acesta a venit doar o completare de 48 de lei. Deci, în total, 168 de lei. Se impun lenjerii noi. 86 de lei de părinte. E considerată ca şi cum ar fi o donaţie din partea părinţilor. Ni s-a spus că nu ne reţine nimeni în acea grădiniţă”

Directorul neagă varianta părinţilor.

Elena Enache, directorul Grădiniței 6: „Contribuie doar dacă vor, nu le impune nimeni”.

La o grădiniţă din Dolj, proiectele pe banii celor înscrişi s-au extins şi în curte.

„Suntem rugaţi să cotizăm cu cel puţin 100 de lei de copil, 100-150 de lei, ca să paveze curtea grădiniţei, că mai cad copiii şi se lovesc. (Cine a spus asta?) Educatoarele”.

Şi într-o şcoală centrală din Bucureşti un diriginte din clasa a cincea a comunicat necesarul.

„Toată lumea a ştiut că trebuie să dea bani la şcoală. La prima şedinţă asta se face. Ori că renovează, ori că pune o faţă de masă, ori să aducă retroproiector, până la asistenta medicală. Am dat numai la fondul clasei 600 şi ceva de lei”.

Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: „Nu are voie cadrul didactic să ceară bani! Niciun fel de contribuţie financiară din partea părinţilor”.

Daniela Vișoianu: „Uneori cadrul didactic spune „eu însămi nu sunt de acord cu strângerea acestor sume de bani, dar avem indicaţii de la directoare”. Vezi cum sunt plasaţi într-o bancă şi nu îndrăznesc să deschidă gura şi să spună că suma pe care tocmai au decis-o vedetele clasei este prohibitivă pentru ei. Este mai comod să ceri părinţilor, decât să ceri instituţional directorului sau primăriei”.

Adriana Stere: „Aţi observat că toate mărturiile celor sătui să fie traşi de buzunare pentru lucruri care ies din sfera normalităţii sunt anonime. La fel ca în şedinţa cu părinţii, se tem că vor primi de la colectiv etichete ca "neimplicaţi", "zgârciţi" sau "săraci". Şi nu vor să rişte efecte negative pentru copii din partea celor care au propus, au aprobat ori au promovat lista de cumpărături”.

La polul opus, o educatoare dintr-o zonă săracă a ţării mărturiseşte că a conta pe banii părinţilor este o umilinţă.

Educator: „Le-am cerut şi o să le mai cerem, pentru că suntem la mijloc... mulţumesc lui Dumnezeu că am un soţ înţelegător. Mi-a dat trei milioane pentru un tapet şi nişte stickere. Nu poţi să primeşti nişte copii într-o sală renovată, ce-i drept, dar cu pereţii albi”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO