3 candidaţi pe loc, la Medicină. De ce a ieşit plângând o tânără, deşi a intrat la buget
A fost ziua cea mai grea pentru mii de tineri din toată ţara, care au dat miercuri admiterea la Medicină. În Bucureşti, 3 candidaţi s-au luptat pe un loc.
Vestea bună pentru noi ceilalţi este că mulţi dintre viitorii studenţi vor să rămână în ţară după absolvire. La rândul lor cei, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie confirma că numărul celor care pleacă, în străinătate este în scădere. Au fost doar 10% anul trecut, adică cel mai mic procent de până acum.
3000 de tineri s-au luptat pentru aproximativ 1000 de locuri la medicină generală, dentară, farmacie şi asistenta medicală. Emoţiile au fost atât de mari după atâta învăţătura încât mulţi candidaţi au ieşit din săli cu lacrimi în ochi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Am luat 88 de puncte şi e ok. E un punctaj ok. Sunt admisă la buget”, spune o tânără.
Deşi au în faţă ani grei de facultate până să devină medici, mulţi dintre tineri se văd deja profesând, chiar în ţară.
La ieşirea din Universitate tinerii au fost aşteptaţi de părinţii la fel de emoţionaţi. Iubitul unei candidate a avut inclusiv un mesaj de încurajare. Amândoi au acelaşi gând: să lucreze în ţară.
„Facultatea în afară dar am zis că vreau să mă întorc, să vin cu noile mele idei şi concepte şi să îmbunătăţesc pe aici. Vreau să sparg tiparele şi asta intenţionez”, spune un tânăr.
IOANEL SINESCU, RECTOR UMF: „Anul trecut au plecat cam 10% dintre absolvenţii noştri. Acum vreo 7-8-10 ani erau cam 40-50%, cam jumătate plecau. Mai ales în primii ani după ce am intrat în UE. După aceea numărul lor a început să scadă, ajugand acum la nivelul cel mai mic din câte ştim noi.”
Schimbarea s-a văzut în special în ultimii doi ani de când salariile în sănătate au fost majorate de două ori. De exemplu, venitul unui medic rezident a crescut de la 1400 de lei NET, cât era în 2017, la 4.600 de lei acum.
Un medic primar chirurg, primeşte peste 11 mii de lei, în condiţiile în care în urmă cu doi ani salariul era de 4000 de lei. Iar salariul unui anestezist a crescut de la nici 5000 de lei, la peste 15 mii de lei în mână.
Totuşi unii tineri aşteaptă ceva în plus. Din aceste motive, peste 25.000 de medici şcoliţi în ultimii ani în România profesează acum în străinătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: examen, candidati, tineri, admitere, medicina, doctori, grila,
Dată publicare:
24-07-2019 18:35