Peste 50.000 de elevi îşi vor depune dosarul la o şcoală vocaţională. Regulile de admitere

Ultima actualizare: 03-06-2019 20:03

''Liceul sportiv nu e pentru cei slabi la învăţătură. Se va intra cu cel puţin 9. Sunt 3 candidaţi pe un loc''. Este mesajul unui director care anunţa concurenta crescută la clasele de fotbal, judo şi tenis.

Este ultima săptămână de şcoală a elevilor de a opta, iar după evaluarea naţională, peste 50 de mii îşi vor depune dosarul la o şcoală vocationala, cu profil sportiv, de arte sau pedagogic.

Fața de anul trecut, a fost alocat un număr mai mare de locuri, pentru viitorii educatori şi învăţători.

Un liceu tehnologic din Bucureşti a înfiinţat de probă o clasă de rugby. Şi a ajuns să dea, în 2018, campionii naţionali sub 16 ani. Din toamnă, 120 de locuri vor fi ocupate de viitori rugbişti.

După 4 ani, elevul primeşte o diplomă de instructor. Poate continua cu Academia de Sport. Dar, graţie formei fizice aparte, mulţi elevi sunt recrutaţi în ultimul an de Jandarmerie sau de instituţii strategice, cum e Serviciul de Informaţii Externe, care împrospătează periodic paza ambasadelor.

Liceul Eliade din Bucureşti. Pregăteşte viitori fotbalişti, judoka, luptători, tenismani, înotători şi atleţi. Elevii stau în cantonament şi 11 luni pe an. Cine are performante înalte câştiga susţinerea financiară a clubului pentru masă şi casa.

În jur de 9,50 va fi ultima medie de admitere şi pentru cei care vor să fie educatori. Elena Cuza e singura scoala pedagogică din Bucureşti.

Candidaţii de la Pedagogic trec prin mai multe filtre, chiar înainte de evaluarea naţională. Un interviu cu membrii comisiei, o probă muzicală, în care recunosc notele şi demonstrează cum le vor cânta copiilor. Una sportivă, cu rezistenţa şi elemente de gimnastică şi una de arte, în care pictează, de pildă, un tablou cu natura statică.

Pentru cele 20 de mii de locuri în şcolile de arte, învăţători şi sportivi lista de admişi se face în funcţie de rezultatele probelor specifice, de mediile din clasele V-VIII şi de nota de la examen. Evaluarea naţională începe în două săptămâni.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO