„Mein Kampf”, permisă în închisori, dar romanele fantasy și sonetele lui Shakespeare sunt interzise
Deținuții din Texas pot citi autobiografia lui Adolf Hitler, „Mein Kampf” sau cărți scrise de David Duke, un lider Klu Klux Klan, însă sonetele lui William Shakespeare sau seria fanstasy „Game of Thrones” le sunt interzise.
Deținuții din Texas au interdicție să citească peste 10.000 de opere, între care sonetele lui Shakespeare, romanul grafic „The Walking Dead” sau seria fanasy „Game of Thrones”, însă autobiografia lui Adolph Hitler, „Mein Kampf” sau cărți scrise de un lider Klu Klux Klan, David Duke, le sunt permise.
Într-un reportaj realizat de Dallas Morning Post, citat de publicația The Guardian, se precizează că Departamentul de Justiție al statului american Texas a aprobat o listă cu peste 248.000 de titluri, pe care cei 150.000 de deținuți le pot citi în închisoare. Totodată, autoritățile texane au selectat și 10.000 de cărți la care aceștia nu pot avea acces.
Printre volumele permise, figurează „Cartea sfântă a lui Adolf Hitler”, descrisă drept „biblia neo-naziștilor”, „Mein Kampf”, „Farmecele lui Satan”, seria „50 Shadees of Grey”. Pe de altă parte, seria fantasy care stă la baza serialului „Game of Thrones” este interzisă, la fel și romanul „The color purple” și romanul de benzi desenate „The Walking Dead”.
Astfel, au fost interzise: cărțile care conțin informații despre confecționarea de materiale explozive, arme sau droguri, cele care „au fost scrise cu simplul scop de îi învăța pe deținuți cum să fugă din închisoare”, cele care conțin „prezentări explicite ale unor acțiuni interzise precum: viol, incest, sex cu minori, violență, sclavie sau necrofilie” și cele care conțin informații care i-ar putea ajuta pe deținuți să evite să fie prinși când comit infracțiuni.
Directorul executiv al Uniunii pentru libertățile civile ale americanilor (ALCU), Terri Burke, a precizat că este dreptul deținuților de a avea acces la același tip de literatură de care se bucură și persoanele aflate în libertate: „Nu este nicio scuză pentru interzicerea unor cărți în închisoare. Deținuții renunță la multe drepturi, dar nu ar trebui să renunțe la acesta. Cărți scrise de Adolf Hitler și David Duke sunt la fel de îndreptățite să aparțină bibliotecilor precum cele scrise de Salman Rushdie și Alice Walker”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție, Jason Clark, a precizat că „Mein Kampf nu se află pe lista cărților interzise, pentru că nu încalcă regulile”.
Pe de altă parte, „The Color Purple” este interzisă pentru că cititorul descoperă că personajul principal este violat de tată. Similar, romanele lui George R.R. Martin sunt interzise, pe motiv că sunt descrise scene care conțin nuditate sau acte sexuale.