„Generația TikTok”. 8 din 10 adolescenți au primit informații despre alegeri pe platformă

Peste 84% dintre adolescenţii cu vârste între 14 şi 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, ei petrecând, în medie, în jur de două ore jumătate pe platformă, arată un sondaj al World Vision România.
Sondajul „Generaţia TikTok” arată că deschiderea unui cont se face în jurul vârstei de 13 ani, iar mai mult de 4 din 10 tineri (41,6%) nu verifică informaţia furnizată, în timp ce 1 din 10 tineri şi-a pus un diagnostic al unei probleme psihologice în urma vizionării conţinutului de pe platformă.
De asemenea, 8 din 10 tineri au primit, în perioada campaniei electorale şi ulterior în perioada alegerilor, conţinut pe TikTok despre alegeri.
Printre sentimentele pe care le aveau când vedeau aceste informaţii se numără: o treime s-au simţit informaţi (33,8%), aproape un sfert s-au simţit amuzaţi (23,6%), 2 din 10 adolescenţi s-au simţit confuzi (19,6%), iar 1 din 7 tineri s-au simţit revoltaţi (14,2%). Mai mult de un sfert (27%) au distribuit mai departe conţinut politic în perioada alegerilor.
Platforma, accesată de mai multe ori pe zi
Studiului lansat de Fundaţia World Vision România arată că 8 din 10 tineri (84,2%) accesează platforma TikTok zilnic. Persoanele de gen feminin tind să folosească platforma TikTok mai des decât persoanele de gen masculin.
Timpul petrecut pe internet este direct corelat cu frecvenţa utilizării platformei TikTok: în medie, tinerii petrec 2 ore jumătate pe TikTok pe zi, conform studiului şi peste 5 ore pe internet, în general. În acelaşi timp, tinerii care accesează mai des şi petrec mai multe minute pe platformă o consideră ca fiind mai utilă pentru ei.
Motivele pentru care stau pe TikTok
Întrebaţi care sunt motivele pentru care îşi deschid cont de TikTok, majoritatea tinerilor au spus că o fac pentru divertisment (74,2%), 43,5% pentru petrecerea timpului liber, 43,1% pentru informare, iar 33% pentru că majoritatea colegilor şi prietenilor o folosesc. Mai mult de jumătate dintre utilizatori (58,2%) consideră că platforma are un impact mai degrabă pozitiv asupra lor.
Întrebaţi ce tip de conţinut vizualizează frecvent pe platforma TikTok, 79,2% dintre tineri menţionează divertismentul, 46,3% conţinut informaţional, 45,7% social, 44,7% educaţional, 19,7% politic şi 14,8% pagini de ştiri. Un sfert dintre tineri (25,6%) creează conţinut în platformă.
Tinerii urmăresc cel mai mult conturi ale prietenilor şi persoanelor apropiate (76,8%), vedete (68,6%), specialişti în anumite domenii (36,7%), oameni politici (15,2%) sau jurnalişti (9,9%).
Rezultatele studiului arată că nu există diferenţe majore între urban - rural pe TikTok. Astfel, platforma este un instrument care atenuează diferenţele, iar adolescenţii din urban şi rural au comportamente similare de consum.
Informația de pe platformă, credibilă
De asemenea, peste 41% dintre tineri nu verifică informaţiile pe care le găsesc pe TikTok, însă dintre cei care le verifică, 84% caută informaţii suplimentare pe Google. Peste 43% dintre tineri consideră în mare sau în foarte mare măsură că informaţia furnizată de TikTok este credibilă.
Timpul petrecut pe platformă este direct corelat cu percepţia asupra credibilităţii acesteia. Cu cât stau mai mult pe platformă cu atât pare mai credibilă. Tinerii care consideră informaţia de pe TikTok credibilă şi utilă petrec în general mai mult timp pe internet. Cu alte cuvinte utilizatorii intensivi, "high users", tind să certifice/recertifice circular credibilitatea şi utilitatea platformei TikTok.
"Corelarea rezultatelor studiului arată că importanţa verificării informaţiilor primite creşte odată cu înaintarea în vârstă a respondentului şi trecerea lui într-o clasă mai mare", se spune în comunicat.
Probleme psihologice
O altă informaţie dezvăluită de studiul World Vision România este că 1 din 10 tineri şi-a pus un diagnostic al unei probleme psihologice (depresie, autism, ADHD) în urma vizualizării de conţinut pe TikTok, iar 6 din 10 tineri (61,2%) consideră că TikTok poate oferi sfaturi psihologice viabile, utile. Mai mult, 53,5% dintre tineri consideră că TikTok poate oferi sfaturi medicale viabile/utile.
„Procentul copiilor care îşi pun diagnostice medicale sau psihice pe TikTok scoate în evidenţă o altă problemă: lipsa oportunităţilor pentru aceşti copii de a-şi exprima temerile altfel şi a-şi pune diagnostice de certitudine cu psihologi şi medici în viaţa reală. Atragerea atenţiei tinerilor asupra acestor probleme poate contribui la educaţia lor, la recunoaşterea simptomelor, precum şi la accesul la informaţii altfel inaccesibile. De asemenea, poate facilita depistarea timpurie şi diagnosticarea mai rapidă", transmit realizatorii studiului.
Persoanele de gen feminin sunt mai predispuse la autodiagnosticare cu afecţiuni psihologice sau, corelat, respondenţii de gen masculin sunt mai puţin sensibili la informaţiile psihologice. Dintre tinerii care s-au "autodiagnosticat" cu o problemă psihologică pe TikTok, 7,8% au urmat un tratament pentru această afecţiune, recomandat de platformă, mai puţin de 1% din totalul respondenţilor. Cu cât adolescenţii petrec mai mult timp pe platformă, aceştia sunt mai predispuşi la a urma tratamente pentru afecţiuni psihologice recomandate.
„Cu cât tinerii accesează mai des platforma TikTok, sunt mai încrezători în sfaturile medicale şi psihologice de pe platformă. Tinerii cu o încredere ridicată în platformă consideră că TikTok oferă sfaturi medicale şi psihologice utile", mai arată sondajul.
Chestionarul are un eşantion de 1.178 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani (cu o vârstă medie de 16,4 ani). Baza a fost ponderată pe categoriile de gen şi mediu de rezidenţă conform INS. Sondaj reprezentativ naţional cu o marjă de eroare de +/-3% pentru un interval de încredere de 95%.
TikTok lansează centrul educaţional #SaferTogether
TikTok lansează, de Ziua Siguranţei pe Internet - 11 februarie, un hub educaţional în aplicaţie pentru comunitatea din Europa, Regatul Unit şi Israel.
Acesta include sfaturi, instrumente şi resurse utile, fiind un ghid esenţial care susţine comunitatea să îşi gestioneze experienţa digitală şi să rămână în siguranţă în timp ce creează conţinut, se conectează şi navighează pe TikTok.
TikTok a stabilit anul trecut un parteneriat cu Fundaţia World Vision, o organizaţie non-guvernamentală globală dedicată bunăstării tinerilor, se arată într-un comunicat.
În continuarea acestui parteneriat, World Vision a creat anul acesta o serie de videoclipuri disponibile în hub-ul din aplicaţie, în care prezintă, în baza expertizei lor, modul în care tinerii pot naviga în siguranţă pe platformă. TikTok va promova acest conţinut sub hashtag-ul dedicat şi prin utilizarea soluţiilor publicitare din aplicaţie.
„Este deja al doilea an în care TikTok a venit către Fundaţia World Vision România şi către Consiliul Consultativ al Copiilor de Ziua Siguranţei pe Internet, pentru ca, în parteneriat, să putem ajunge la cât mai mulţi adolescenţi cu informaţii despre folosirea în siguranţă a platformei şi a reţelelor sociale, în general. În luna februarie, contul @worldvisionromania va urca conţinut educativ pentru ca tinerii care folosesc platforma TikTok s-o poată folosi în siguranţă, să aibă acces la conţinut educativ şi să se bucure de o experienţă cât mai adaptată nevoilor lor”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Provocările TikTok
Superman Challenge a fost o provocare în trend pe TikTok, dar s-a dovedit a fi periculoasă pentru copiii care o practică. 20 de copii au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu fracturi după ce au încercat această provocare, iar acestea sunt date doar din țara noastră.
Esența provocării consta în faptul că adolescenții se aruncă cu mâna întinsă în sus, mimând zborul eroului Superman, așteptând ca prietenii lor să îi prindă. În realitate, participanții sunt lăsați să cadă, lovind violent podeaua și suferind răni severe.
În prezent, pe platformă circulă o provocare numită paracetamol, în care tinerii se provoacă unii pe alţii să înghită doze mari de paracetamol, un analgezic, deseori consecinţele fiind fatale.
Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite analgezice din lume. Substanţa activă este regăsită în numeroase medicamente precum Paracetamol-Mepha, Dafalgan, Panadol, Neocitran, Algifor.
Toxicitatea substanţei active poate duce la insuficienţă hepatică gravă dacă este folosit incorect şi poate fi chiar fatală, în cazul unei supradoze. Primele semne de intoxicaţie pot să apară doar la 24-48 de ore după ingerare. Semnele intoxicaţiei includ durere abdominală, greaţă, probleme de coordonare şi piele galbenă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tiktok, tineri, paracetamol, provocari,
Dată publicare:
11-02-2025 14:21