Wine Trips România, episodul 7. Povestea vinurilor de aur de la Sâmburești, medaliate cu aur pe plan internațional
Wine Trips România, somelierul Sergiu Nedelea și invitatul special al episodului 7, Raluka, au descoperit vinurile de aur de la Sâmburești care fac cinste României încă de la 1891.
De-a lungul vremii, Domeniile Sâmburești au aparținut mai multor familii de vază, cum ar fi lui Constantin Duca sau Brătienilor. Astăzi, moșia se află în grija familiei Valvis.
„Crama este un business de familie, născut din pasiune pentru vin. Noi am preluat Sâmbureștiul în 2005 și, până în 2009, am investit foarte mult, și în podgorie, și în modernizarea cramei, pentru a avea un vin de top în România”, spune Stefanos Valvis, project manager al Domeniilor Sâmburești.
Cel care a făcut podgoria cunoscută a fost chiar Vintilă Brătianu. Datorită lui, enologul francez August Joseph Ville a ajuns la moșia Sâmburești. Acesta i-a recomandat să defrișeze toate viile familiei, care erau afectate de filoxeră, și să le înlocuiască cu soirui nobile franțuzești.
„În 1926, Sâmbureștiul a luat, la Expoziția Internațională de la Paris, marea medalie de aur, care este un lucru remarcabil. De atunci am început noi să adunăm medalii”, a declarat Ioan Manea, director executiv al companiei Viti-Pomicola Sîmburești SA.
Pe podgoriile Sâmburești se cultivă următoarele soiuri: Fetească Regală, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Neagră, Chardonnay și Merlot. Vinurile sunt grupate în trei game: Chateau Valvis, Domeniile Sâmburești și Sâmburel de Olt.
Despre Sauvignon Blanc Chateau Valvis, Raluka spune: „Este un vin alb pe care aș putea să-l beau tot timpul”.
Vinurile din colecția Sâmburești se găsesc pe eMAG la un preț avantajos.
Începând cu 1961 și până în prezent, vinurile roșii Sâmburești au câștigat 47 de medalii de aur și 30 de medalii de argint.