VIDEO. Cum va arăta și cum va funcționa Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre
OMV Petrom a informat că zăcământul Domino se află la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de un kilometru.
La această adâncime, presiunea este de 100 de kilograme pe centimetru pătrat, iar pentru instalarea echipamentelor submarine se vor folosi „tehnologii de ultimă generaţie”.
Pentru zăcământul Domino vor exista două centre de foraj. Fiecare cap de coloană are aproximativ dimensiunea unei camionete. Ambele centre de foraj sunt conectate la o platformă offshore.
Zăcământul Pelican Sud are centrul de foraj mai aproape de platformă. Înălţimea platformei de gaze naturale „va depăşi şase Coloane ale infinitului, aşezate una peste cealaltă”.
Platforma nu este prevăzută cu echipaj, îşi generează propria energie, funcţionând „la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului”. Pentru a confirma siguranţa operaţiunilor, vor fi efectuate inspecţii periodice, menţionează compania.
”Folosim tehnologii de ultimă generație, conducat va subtraversa plaja fără a perturba mediul înconjurător”
„Gazele naturale necesită operaţiuni minime de tratare înainte de a fi transportate către uscat printr-o conductă nouă de 160 de kilometri. De-a lungul acesteia va fi instalat un cablu de fibră optică ce permite monitorizarea şi controlul platformei de la distanţă. Pe măsură ce se apropie de ţărm, conducta va fi îngropată.
Folosim tehnologii de ultimă generaţie, conducta va subtraversa plaja fără a perturba mediul înconjurător. Aceasta va rămâne îngropată până ajunge la o staţie de măsurare a gazelor naturale de mici dimensiuni, aflată la peste un kilometru distanţă de malul mării. Gazele naturale sunt preluate acum în sistemul naţional de transport”, transmite OMV Petrom.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: gaze, marea neagra, omv petrom, Neptun Deep,
Dată publicare:
22-06-2023 14:48