Vase și arme de mii de ani, prezentate într-o expoziție din Maramureș. ”Ne provoacă să ne gândim”
Artefacte vechi, vase din ceramică deosebit lucrate și arme ce datează din epoca târzie a bronzului au putut fi admirate la o expoziție în Maramureș.
Obiectele au fost descoperite în timpul campaniilor arheologice derulate de-a lungul anilor în depresiunea Lăpușului. Au avut loc și lecții de olărit, iar cei mai încântați au fost copiii, care au făurit cu mâinile lor vase din lut, pe roata olarului.
”- Vă place?
- Daaaa!”
- Care dintre voi vrea să fie ucenicul meu?
- Eu, eu, eu!
- Vreți să lucrați la roată?
- Daaa!”.
Expoziţia inedită a avut loc la şcoala din Suciu de Sus, unde au fost aduse obiecte extrem de vechi, ce datează din Epoca Bronzului. Specialiştii spun că au peste 3.000 de ani, iar descoperirile au fost făcute în ultimii ani de arheologii români.
Carol Kacso, arheolog: ”Sper că remarcați caracterul deosebit al vaselor. O parte din aceste piese au fost scoase chiar de mâna mea”.
Adrian Marchiş, președinte Asociația Cultura Suciu de Sus: ”Descoperirile realizate aici cu câteva sute de ani în urmă demonstrează această cultură aparte. Ea se identifică prin forma vaselor de ceramică, prin decorațiunile existente pe vase, dar, mai ales, prin simbolurile pe care le găsim în ceramica de Suciu de Sus”.
Pe lângă vasele din lut sculptate cu simboluri, au mai fost expuse și săbii și artefacte vechi.
Eveniment din cadrul proiectului ”Interferențe culturale”
Liviu Marta, director Muzeul Judeţean Satu Mare: ”Cultura Suciu de Sus ieșea în evidență printr-o ceramică sculptată, care ne provoacă să ne gândim ce-o fi fost în mintea oamenilor care au sculptat aceste vase”.
După ce au văzut şi fotografiat obiectele din Epoca Bronzului, cei prezenţi au asistat la demonstraţii de olărit, iar copii au putut să făurească vase din lut cu mâinile lor.
Fetiță: ”Am făcut astăzi la atelierul de olărit o farfurie. O experiență foarte frumoasă. Și o să am amintire de la atelierul de olărit farfuriora asta. O să i-o dăruiesc mamei, o să o pictez poate prima dată și apoi o să o dăruiesc”.
La final, toți cei care au ajuns la expoziția inedită au primit câte o medalie din lut, din partea asociației care a organizat evenimentul. Acesta face parte din proiectul "Interferenţe culturale".