Un recif de corali uriaș, în formă de trandafir, descoperit la 30 de metri adâncime în largul insulei Tahiti
O minune a naturii a fost descoperită în adâncurile oceanului Pacific, mai exact lângă insula Tahiti - un recif de corali, în stare impecabilă. Este unul dintre cele mai mari găsite vreodată.
Se întinde pe trei kilometri, iar unele formaţiuni arată precum nişte trandafiri. Bijuteria naturală a fost inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.
O adevărată bijuterie naturală se află în apele din Tahiti. Scafandrii au dat peste acest recif uriaş de corali, care pare neatins de schimbările climatice sau de activităţile umane.
Scafandru: "Urmează să explorăm primii 100 de metri din acest recif de corali, care arată ca nişte trandafiri. Vom încerca să aflăm dacă acolo jos există o colonie şi la ce adâncime se opreşte".
Reciful se află la o adâncime de 30 de metri şi are între 30 şi 65 de metri lăţime. Unele forme măsoară chiar şi doi metri în diamentru.
Expediţia subacvatică a fost organizată de UNESCO. Pentru a explora la o aşa mare adâncime, scafandrii au folosit echipamente de respiraţie de ultimă generaţie, controlate de un calculator.
Julian Barbiere, biolog marin în cadrul UNESCO: "Acesta este unul dintre motivele pentru care nu putem găsi recife de corali la o adâncime mare. Condițiile pentru a face scufundări în acest caz sunt destul de complicate. Atunci când trebuie să te scufunzi la 40, 50 sau chiar 70 de metri, nu poţi face asta cu un echipament obișnuit. Ai nevoie de o aparatură specială".
Se întâmplă rar să apară veşti bune despre recifele de corali. Şi asta pentru că temperatura tot mai mare a apei oceanelor, poluarea şi pescuitul excesiv au făcut ca jumătate din aceste formaţiuni naturale să dispară în ultimele decenii.
Supranumite "pădurile tropicale" din ocean, recifele de corali oferă, pe lângă o privelişte spectaculoasă, şi un loc de adăpost pentru diverse specii marine.
Dar, cunoaşterea oceanelor este încă limitată, spun specialiştii UNESCO. Până acum, doar 20% din suprafaţa din adâncuri a fost cartografiată.
Laetitia Hedouin, biolog marin şi specialist în corali: "Deocamdată, ştim puţine lucruri despre acest recif de corali. Momentan, a fost explorat un singur loc, dar într-un recif poţi descoperi alte câteva sute de locaţii asemănătoare".
În lunile următoare, în apele Polineziei Franceze sunt programate noi misiuni. Oamenii de ştiinţă vor să vadă dacă zona ascunde şi alte minuni ale naturii.