Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat
Un inginer canadian specializat în telecomunicații a prins cu antena instalată în curte canalul de stat din Coreea de Nord.
A fost fascinat, dar și bulversat de conținut. Așa că a vrut să le arate și altora imaginile de propagandă. Le-a postat pe Youtube, iar videoclipurile au devenit în scurt timp virale.
Peter își folosea antena din spatele casei de lângă Toronto că să prindă canale sport. Însă a dat peste ceva neașteptat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peter Fairlie, inginer canadian: „Am văzut barele colorate, iar pe ecran apărea scris „Phenian”. Asta mi-a stârnit curiozitatea. Mă întrebam: chiar e un canal TV din Coreea de Nord?”
Era într-adevăr canalul televiziunii de stat de la Phenian. În prima zi, canadianul nu și-a putut dezlipi ochii de la ecran. Dimineața, postul nord-coreean a transmis exerciții de înviorare și emisiuni de gătit. Seara, programe de propagandă.
Peter Fairlie, inginer canadian: „Zici că e o înregistrare tv din anii '80. Seamănă cu videoclipurile de la MTV”.
Deși nu cunoaște limba coreeană, canadianul a vizionat ore în șir emisiuni despre exercițîi militare, lansări de rachete și, desigur, aparițiile publice ale dictatorului comunist Kim Jong Un.
Peter Fairlie, inginer canadian: „Programul este plin cu emisiuni despre Kim. Despre cât de măreț este el, cum toți îl iubesc și sunt copleșiți de adorație”.
Will Ripley, corespondent CNN: „Crezi că aceste emisiuni au puterea să influențeze gândirea oamenilor?
Peter Fairlie, inginer canadian: „Desigur. După ce m-am uitat o zi întreagă la televiziunea nord-coreeană, timp de două nopți la rând am avut vise bizare, am visat că eram acolo”.
Bărbatul a început să înregistreze emisiunile care i se păreau interesante și a postat fragmente pe Youtube. În mai puțin de două luni, clipurile au adunat peste două miloane de vizualizări.
Will Ripley: corespondent CNN: „Te-ai gândit că videoclipurile tale vor deveni virale?
Peter Fairlie, inginer canadian: În niciun caz. Oamenii au lăsat comentarii de toate felurile. Fie au zis că adoră clipurile, fie că ceea ce văd îi înspăimântă”.
Cele mai vizionate filmulețe au fost cel în care Kim Jong Un vizitează o stațiune cu apă termală și cel în care inaugurează un parc tematic cu dinozauri.
Peter Fairlie, inginer canadian: „Când apare Kim, toată lumea pare să o ia razna. Oamenii îmi cer să postez și alte filmulețe, vor să vădă mai mult”.
Will Ripley, corespondent CNN: „Una dintre prioritățile regimul nord-coreean este că fiecare familie să aibă măcar un televizor. Motivul: oamenii să aibă acces la propagandă non-stop. Pentru că asta îl ajută pe Kim Jong-Un să rămână a putere”.