Timișoara, primul oraș din România pe care nomazii digitali îl ales pe post de „birou”
Timișoara este primul oraș din România pe care nomazii digitali, cum sunt numiți cei care lucrează online de oriunde din lume, îl aleg drept "birou", pentru o perioadă.
Urbea se află pe locul șapte într-un clasament de pe o platformă internațională realizat de cei care au experimentat munca de acolo. Au fost luate în calcul mai multe criterii, între care costul vieții și viteza internetului. În clasament figurează și alte orașe de la noi.
Daniel Adam lucrează online pentru o platformă de cumpărături. Are 34 de ani și deja a lucrat din aproape 20 de orașe din Asia și Europa. Acum l-am întâlnit în Timișoara.
Daniel Adam, nomad digital: „Îmi place că internetul e foarte bun, sunt multe co-working space, sunt multe baruri, multe restaurante faine. Trebuie să fie ușor să primești locuințe, deci să nu căutăm mult timp.”
Anna-Maria, prietena lui, este freelencer, iar de doi ani, la fiecare două luni schimbă orașul din care muncește. În Timișoara, cel mai mult a impresionat-o ospitalitatea.
Anna-Maria Schwan, nomad digital: „Îmi place atmosfera, sunt oameni primitori. E bine că nu e un oraș foarte mare și te poți plimba în voie”.
Pe lângă Timișoara, în primele 30 de orașe preferate de nomazii digitali se mai află încă două din România: Cluj-Napoca și Brașov.
Potrivit nomadlist.com, cine vrea să lucreze din Timișoara are nevoie de puțin peste 1.400 de euro pe lună, calitatea vieții este bună, iar viteza internetului ajunge la 38 de megabiți pe secundă.
Ana Boroș, proprietara unui spațiu de lucru comun: „În preponderență sunt programatori, designeri, oameni din marketing, dar am avut tot felul de persoane, avocați, de exemplu”.
Radu Ticiu, specialist IT: „Cel mai important este că aduc puțină dinamică într-o zonă de servicii profesionale notorietate, că avem nevoie și de așa ceva și în general puțin aer cosmpopolit nu strică. Mai ales în condițiile în care din păcate firmele, corporațiile din IT nu reușesc să aducă expați care să muncească”.
Pe aceeași platformă apar și Capitala și alte orașe de la noi, dar nu în prima parte a clasamentului. Au dat calificative cei care au stat până acum acolo. Aceștia au luat în calcul, pe lângă costul vieții și viteza internetului, siguranța dar și posibilitățile de distracție.