Ticurile provocate de TikToK și alte rețele sociale. Medicii avertizează tinerii să mai lase telefonul
Mai mulți cercetători americani trag un semnal de alarmă în legătură cu rețelele sociale care oferă conținut video, precum TikTok.
Potrivit neurologilor, tot mai mulți tineri au ticuri, iar o parte din vină pentru apariţia bruscă a mișcărilor nervoase, repetitive, o poartă și aceste aplicații video.
Nu e de mirare că medicii sunt îngrijorați. În Statele Unite, jumătate dintre tinerii sub 30 de ani folosesc aplicația TikTok.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În ultimul an, numărul pacienților diagnosticați cu ticuri nervoase a crescut de patru ori, spune David Isaacs, medic la Centrul medical al Universității Vanderbilt din Tennessee. Unele manifestări seamănă cu Sindromul Tourette.
Dr. David Isaacs - Vanderbilt University Medical Center: „Mișcări spasmodice din mâini. Uneori își fac rău singuri... se lovesc singuri. Sunt mai multe etape ale acestor simptome, sunt aceste mișcări... sau spun fraze întregi pline de înjurături. (...) Am avut un aflux, un număr foarte mare de pacienți în ultimul an.”
Cercetările sunt în fază incipientă și e nevoie de mai multe studii pentru rezultate cuprinzătoare. Insă neurologii pun aceste simptome pe seama expunerii îndelungate la videoclipurile de pe rețelele sociale. Aplicația TikTok se află printre ele.
Dr. David Isaacs - Vanderbilt University Medical Center: „Le spunem pacienților noștri, atunci când vedem persoane care au aceste simptome, să încerce să nu se mai expună atât, să evite să se mai uite la TikTok. Cred că e vorba despre impactul vizual, care are un impact puternic.”
Medicii spun că au mai mulţi pacienți cu ticuri de când a început pandemia - o sursă de stres pentru mulți oameni.
Dr. David Isaacs - Vanderbilt University Medical Center: „Cred că toate problemele care ne-au afectat rutina și tot acest stres provocat direct sau indirect de COVID, toate astea sunt un factor declanșator”.
Ticurile sunt deseori diagnosticate drept "Sindromul Tourette". Diferența e că, în cazul din urmă, simptomele apar lent, din copilărie. Iar în cazul ticurilor, acestea sunt severe și apar brusc.
„E înfricoșător pentru mulți oameni, pentru că nu au nicio problemă și, dintr-o dată, apar aceste simptome care îi forțează să părăsească școala, e foarte deranjant” consideră specialistul.
Aceasta afecțiune poate fi tratată cu ajutorul terapiei, chiar dacă recuperarea poate dura mai bine de un an, spun medicii.
„Apar multe noutăți în acest domeniu, dar mai avem mult de mers” mai spune Isaacs.