Tehnologia, folosită pentru a recrea operele suprarealiste ale pictorului Rene Magritte

09-10-2018 09:09


Tehnologia digitală le oferă iubitorilor de artă o nouă perspectivă asupra operelor unui faimos artist belgian, Rene Magritte.

În Italia, la Milano, s-a deschis expoziție care recreează lumea suprarealistă a pictorului, prin proiecții, grafică animată, dar și ochelari de realitate virtuală.

Proiecţiile tablourilor alunecă pe pereţi, trec peste băncuțe, se reflectă în oglinzi. Astfel, vizitatorii se "scufundă" în lumea suprarealistă a artistului belgian Rene Magritte, mort în urmă cu 51 de ani.

Florile reprezentate în multe dintre tablourile lui sunt recreate digital şi parcă înfloresc în spaţiul galeriei.

Julie Waseige, curator: "Într-un muzeu obișnuit trebuie să observi exponatele în liniște, este o experiență individuală, ține mai mult de contemplare. Aici te poți mișca, te poți întinde pe podea, ai mai multă libertate pentru a descoperi opera lui Magritte."

Cu ajutorul tehnologiei, sunt prezentate zeci de de tablouri ale pictorului, descompuse, apoi recreate și acompaniate de muzică.

Stefano Fake, Directorul unei companii multimedia: "Faimoasa lui frază: "Aceasta nu este o pipă", deși reprezintă chiar o pipă reală, ne ajută și pe noi să ocolim definirea acestui spectacol ca o expoziție, pentru că nu avem aici niciun tablou real a lui Magritte. Pentru a le vedea, trebuie să mergeți la Bruxelles, sau la alte expoziții din lume. Dar aici puteți vedea laolaltă 160 de lucrări ale lui Magritte reprezentate cu ajutorul tehnologiei digitale, mișcare grafică, grafică animată, proiecții video.

Rene Magritte credea că realitatea este ceea ce vede ochiul, mai degrabă decât ceea ce este reprezentat în imagini.

Julie Waseige, curator: "Magritte a recurs la o serie de trucuri ca să creeze iluzia de mișcare pentru obiecte obișnuite: metamorfoze, schimbarea proporțiilor... De exemplu, are o lucrare intitulată "Magie neagră". Reprezintă nudul soției lui, Georgette, care se transformă în albastrul cerului. Iată ceva ce putem reprezenta aici cu ajutorul tehnologiei."

Dincolo de proiecțiile din galeria propriu-zisă, vizitatorii pot încerca şi ochelari de realitate virtuală, pentru a ... "PĂTRUNDE" în câteva tablouri ale artistului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO