Prima amintire a artistului Charles Aznavour despre România: „Le-am spus că ar trebui să facem și noi asta în Franța”

×
Codul embed a fost copiat

Marele artist francez Charles Aznavour, care a murit la vârsta de 94 de ani în locuința sa din orașul Alpilles din sudul Franței a vizitat România la începutul anilor 60.

În 2016, el a stat de vorbă cu Andreea Esca și a rememorat primele momente în care a ajuns în țara noastră.

„Îmi amintesc perfect întoarcerea din România. M-au întrebat jurnaliştii cum a fost şi le-am spus că există o sală de spectacole cu boxele amplasate în faţă şi că ar trebui să facem şi noi asta în Franţa. Acesta este primul lucru pe care mi-l amintesc despre România”, spunea el.

Charles Aznavour, copilul unor emigranţi armeni, născut la Paris, în 1924, a ajuns pe scenă de foarte mic, unde cânta, dansa şi interpreta, alături de sora sa, Aida, cu un an mai mare.

„Tata era cântăreţ, mama actriţă, nu ştiu dacă voiam neapărat să fiu pe scenă, dar astea erau ocupaţiile din familia noastră”.

Citește și
aznavour esca
Prima amintire a marelui artist Charles Aznavour despre Romania. "Le-am spus ca trebuie sa facem si noi asta in Franta"
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

La trei ani s-a furişat pe scenă să recite o poezie în pauza unui spectacol al părinţilor, iar la 9 ani juca deja într-o piesă. Dacă regreta însă ceva cu adevărat este că din cauza lipsurilor materiale nu a avut parte de educaţie pentru că, spune el: profesorii îţi creionează drumul pe care fără să realizezi îl urmezi apoi toată viaţa.

„Copiii au nevoie de o direcţie, nu sunt deajuns părinţii, pentru că ei îi cocoloşesc… Săracu, o să fie obosit… Nu, nu, când trebuie să munceşti, trebuie să munceşti.”

De ce nu a dus însă lipsă au fost întâlnirile esenţiale. „În literarura a fost Jean Cocteau, Maurice Chevalier pentru cariera internaţională, Edith Piaf pentru relaţia adevărată dintre public şi artist şi Charles Trenet pentru felul în care trebuie să compui muzica. A contat mult că i-am întâlnit.”

Andreea Esca: „Cum a rostit numele Piaf am vrut să aflu cum s-au cunoscut.”

Charles Aznavour:M-a descoperit într-o zi cântând împreună cu un partener, m-a chemat seara la ea acasă şi apoi nu ne-am mai despărţit timp de 8 ani. Pentru că de a doua zi locuiam la ea în casă. Am fost singurul bărbat care a locuit cu ea fără să-i fie amant.”

Andreea Esca: „Vă amintiţi de faimosul vals pe care l-aţi dansat cu Piaf?”

Charles Aznavour:Da, sigur, a fost în prima seară.”

Andreea Esca: „Deja, trecuserăţi la dans?”

Charles Aznavour: „Da, i-a plăcut foarte mult. N-avea pe nimeni cu care să danseze.”

Ce i-a legat enorm pe aceşti oameni care au marcat lumea muzicii: faptul că fuseseră nişte copii crescuţi la şcoala vieţii.

„Vorbeam aceeaşi limbă, eu eram un copil crescut pe stradă. Ştiţi, emigranţii când ajung într-o tară şi nu ştiu limba îşi lasa copiii să facă ce vor. Unii ajung bine, ca mine, alţii nu, dar asta a fost, şi din acest punct de vedere ne asemănăm eu şi Piaf. Eram doi copii crescuţi liber, în stradă.”

În timp ce Edith Piaf era starul care cucerise toate inimile, Aznavour le compunea cu talent atât ei, cât şi altor artişti ai vremii. Dar marele lui of era că nu reuşea să se impună în rândul marilor cântăreţi, într-o perioadă în care preferaţii francezilor erau bărbaţi frumoşi şi zvelţi că Yves Montând şi Gilbert Bécaud.

Charles Aznavour:Criticilor nu le plăcea vocea mea, nu le plăcea cum arătăm, nu le place ce compuneam…”

Dar Aznavour nu s-a lăsat. A insistat ani şi ani de zile, până când într-o seară spectatori şi critici deopotrivă, l-au aplaudat minute în şir. Avea 36 de ani.

„Singurul secret al reuşitei este să munceşti, nu văd altă cale. Doar dacă nu-ţi lăsa tata 15 milioane moştenire. Atfel, nu se poate.”

Cântecele sale, precum „Emmenez-moi”, „Je Me Voyais Déjà” sau „La Bohème” a încântat generații întregi de fani din lumea întreagă. Aznavour a înregistrat peste 1200 de cântece în 7 limbi, a susținut concerte în 94 de țări și a vândut peste 100 de milioane de discuri în lumea întreagă.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Marele artist Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani
Marele artist Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani

Legendarul cântăreț francez Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani, la domiciliul său din Alpilles (sudul Franţei), au anunţat luni agenţii de presă ai artistului, potrivit AFP.

Prima amintire a marelui artist Charles Aznavour despre Romania.
Prima amintire a marelui artist Charles Aznavour despre Romania. "Le-am spus ca trebuie sa facem si noi asta in Franta"

Daca exista cineva care a celebrat dragostea in fiecare zi, nu doar de 14 Februarie, cu siguranta acesta este Charles Aznavour.

Tineretea, iluzia zilei de ieri pentru
Tineretea, iluzia zilei de ieri pentru "Sinatra al Frantei". Cum s-a vazut live concertul din Londra

Cu o putere dezarmanta de a picta batranetea in cel mai mare blestem al omului, Charles Aznavour a dus Londra in pragul lacrimilor in primul sau concert in capitala Marii Britanii dupa un sfert de secol.

Charles Aznavour e ambasadorul Armeniei in Elvetia
Charles Aznavour e ambasadorul Armeniei in Elvetia

Charles Aznavour a pastrat relatii stranse cu tara parintilor sai, Armenia, si este una dintre figurile marcante ale diasporei armene din Franta, care numara 400.000 de oameni.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.