Suma uriașă cu care s-a vândut sculptura „Hidra”, luată în șuturi de ieșeni
Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul Galeriilor casei de licitaţie şi online.
Prezentată pentru prima dată publicului în anul 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în Piaţa Presei Libere, "Hidra" sculptorului Costin Ioniţă, asemuită cu "un balaur cu şapte capete", reprezintă, conform Artmark, "o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul", iar "reacţiile controversate la adresa ei nu s-au epuizat, mai ales că a reapărut în atenţie în acest an electoral".
"Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din 'Proiect 1990' şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere", a explicat Costin Ioniţă într-un comunicat transmis, pe 12 martie, de Artmark.
Între lucrările adjudecate la preţuri ridicate la licitaţia Artmark s-au numărat şi: "Selfscape" de Daniel Rădulescu, la 10.000 de euro, "Sărut" de Oscar Han, la 9.500 de euro, "Arcaş în repaos" de Ion Jalea, la 8.500 de euro, "Elan" de Marcel Guguianu, la 7.000 de euro, "Himeră" de Felix Aftene, la 6.000 de euro.
Sculptura nu a fost pe placul ieșenilor
În Iași, „Hidra” a fost expusă, în februarie, într-un parc din centrul orașului, la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei expoziții ample. Inițial, era lângă Grup Statuar al Voievozilor, un monument istoric. Însă chiar după prima zi a fost mutată la 30 de metri distanță. Amplasată într-un parc, sculptura a ajuns să fie împrejmuită cu garduri metalice, iar Poliția a deschis un dosar penal pentru distrugere, după ce opera a fost vandalizată. Intitulată „Hidra”, lucrarea este o satiră la adresa clasei politice, spune autorul ei, un artist din București.
„Mi se pare așa... Urâtă. Ceva urât. Brațele astea cu trandafiri... Nu știu ce simbolizează trandafirii. Trandafirul e o floare frumoasă, de ce i-a pus acolo?”, spunea o femeie din Iași.
Costin Ioniță, autorul lucrării: „Nu știu dacă să mă bucur sau să mă întristez. Lucrarea mea are o tentă politică. Este cumva despre faptul că partidul comunist a fost pus în afara legii, dar, de fapt, au fost aceiași, și-au schimbat hainele și s-a redenumit. De aici și Hidra. Îi tai capul și apare monstrul mitologic, despre el vorbesc, îi tai un cap, apar șapte la loc”.