Specie de păsări pe cale de dispariție, ajutor nesperat. Ce fac specialiștii pentru a o salva
O specie de păsări pe cale de dispariție primește sprijin din partea specialiștilor din România. Este vorba despre dumbrăveanca, rămasă fără locuri de cuibărit din cauza defrișărilor, dar și fără hrană.
Voluntarii au amenajat sute de adăposturi artificiale și le ajută pe păsările migratoare și cu mâncare.
Asta în condițiile în care în multe zone din țară nu mai există nici măcar un exemplar.
Szilard Daroczi, coordonator proiect Grupul Milvus: "Acesta este un pui de dumbrăveanca, specie protejată în România. Este o specie relativ rară, mai ales aici în zona de vest."
În țară mai avem cel mult 6000 de exemplare, spun specialiştii, care au luat măsuri pentru că specia să nu dispară şi, în fiecare vară, monitorizează păsările care ajung la noi.
Szilard Daroczi, coordonator proiect Grupul Milvus: "Fiecare pasăre primeşte un inel clasic, ornitologic şi un inel color. Acest inel color este cu un cod unic, pasărea poate fi identificată fără a fi reprinsa, chiar de la o distanţă mare."
Păsările trăiesc în copaci, dar, din cauza defrişărilor masive, au rămas fără adăpost.
Szilard Daroczi: "Ele cuibăresc în scorburi naturale, în mod normal, numai că în Câmpia de Vest numărul arborilor cu scorburi este foarte redus."
Tocmai de aceea, membrii unei asociaţii au construit peste opt sute de cuiburi - unde oaspeţii cu un colorit deosebit să poposească în cele cinci luni petrecute aici în fiecare an.
Szilard Daroczi, coordonator proiect Grupul Milvus: "Am încercat să montăm cuiburi artificale pentru a beneficia cuibăritul lor în siguranţă, în mai toate locurile posibile, de la arbori solitari până la stâlpi dezactivaţi."
Şi hrana reprezintă o problemă, aşa că voluntarii pun şi mâncare în cuiburi.
Attila Dos, asistent proiect Grupul Milvus: "Pasărea se hrăneşte cu insecte, cu şopârle mici. Păşunile au fost desfiinţate, arate, au pierdut practic şi o parte din hrana."
În 2014, Uniunea Europeană a început un proiect pentru conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic, iar experţi din România şi Ungaria au lucrat cot la cot pentru a lua măsurile necesare pentru înmulţirea acestor păsări care, la venirea frigului, migrează către Africa.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!