Smart doar pe hârtie: sute de mii de români nu au internet. Județul în care jumătate din oameni nu au nici semnal la telefon
România se vrea o țară smart, dar sute de mii de români nu au nici în 2024 acces la internet și nici măcar la telefonia mobilă. În județul Tulcea, de exemplu, direct afectat de războiul din Ucraina, jumătate din locuitori nu au semnal la telefon.
Pentru sute de mii de români, din 1.500 de localități, lucruri firești precum munca, educația și comunicarea la distanță, accesul la informații sunt un vis.
Locuiesc în zone cu conexiuni slabe sau inexistente la internet și telefonie mobilă, deși pe hârtie pare că aproape toată România are semnal, scrie Europa Liberă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cazuri precum cel de la Vlașin, în județul Giurgiu, sunt neverosimil de multe în România. Elevii au primit de la stat laptop-uri noi, dar în localitatea aflată la doi pași de Capitală- sunt doar 30 de kilometri până la București- nu există semnal de telefonie mobilă și nici acces la internet.
Cu toate acestea, Guvernul a trecut Vlașin pe lista celor care beneficiază de aceste servicii.
Situația este și mai gravă în Tulcea. Jumătate din localitățile județului direct afectat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu au semnal de telefonie mobilă și nici internet. Asta în condițiile în care oamenii sunt avertizați prin telefoane de pericolele de moarte care planează asupra lor.
„Sunt probleme peste tot: Ceatalchioi - imposibilitate apel, servicii de urgență - nefuncționale, POS, Ceamurlia de Jos - la fel, Chilia Veche - la fel. Crișan, Frecăței, Hamcearca și tot așa”, spune Alexandru Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea.
Conform datelor oferite Europei Libere, în 24 din cele 51 de UAT-uri din județul Tulcea, autoritățile locale au înștiințat prefectura de lipsa ori calitatea scăzută a semnalului.
Bucureștiul a fost înștiințat despre asta, iar reacția Guvernului Ciolacu a fost promptă și la obiect: a înființat o comisie care să analizeze situația.
”Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele”
„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta", a afirmat în toamna anului trecut Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.
Probleme identice sunt în toată țara. În 2020, Ministerul Educației arăta că 23% dintre copii nu au acces la internet. În total, sute de mii de români nu au semnal la telefonie mobilă și nici acces la internet, iar guvernanții știu asta, dar nu fac nimic.
„Statistic avem astăzi undeva la 1.500 de localități din România, nu UAT-uri (unități administrativ teritoriale, n.r.), ci localități care nu au internet la punct fix și, automat, conectivitatea este una redusă”, declară pentru Europa Liberă Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Liberul acces la internet a fost trecut din 2011 de Organizația Națiunilor Unite printre drepturile fundamentale ale omului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, tulcea, războiul din Ucraina, internet, telefonie mobila, lipsa, semnale,
Dată publicare:
15-01-2024 21:03