Situație revoltătoare în județul Mureș. Mii de oameni stau fără apă din cauza rețelei suprasolicitate și a secetei
Situație revoltătoare în județul Mureș, unde în plină caniculă mii de oameni stau fără apă din cauza rețelei suprasolicitate, dar și a secetei.
Cu lipsa apei se confruntă și un spital, dar și magazinele și restaurantele din zona de câmpie a județului.
Deşi sunt orăşeni, localnicii sunt nevoiţi să aducă apa cu găleata de la fântână.
În localitățile Sărmașu și Râciu din județul Mureș, rețeaua de apă este suprasolicitată, astfel că prin robinete nu mai curge nimic. Situația este cu atât mai gravă cu cât orașul Sărmașu are și un spital, unde funcționează un punct de serviciu medical de urgență. Zilnic, 20 de pacienți trec prin cabinetul medical.
Trucza Zsolt, asistent medical: ”După fiecare pacient trebuie să te speli pe mână, să schimbi tot echipamentul, e destul de greu, din lighean, apa de la bazin, apa de ploaie, cu dezinfectant de mână, cam asta a fost igiena.”
La insistențele autorităților, compania de apă a adus mai multe containere, departe totuși de a fi de ajuns.
Vasile Botezan, primar oraș Sărmașu: ”Ne-au asigurat în zona blocurilor patru recipienți de câte o mie de litri care, din păcate, nu ajung pentru cei peste sau în jur de o mie de locatari ai blocurilor.”
În acest context, localnicii sunt nevoiți să se spele la lighean.
Localnic: ”Chiar ieri mi-am spălat nepoții într-un lighean în bucătărie cu apă încălzită pe aragaz.”
La Sânmărtinu de Câmpie, oamenii aduc apă de la fântâna comunală.
Localnic: ”Nu este apă de cinci, șase zile. Sunt un om de 72 de ani. Ieri am fost de cinci ori după apă.”
Oamenii au cerut în disperare ajutorul primarilor, care au trimis, la rândul lor, mai multe sesizări la compania de apă, însă fără succes.
Ciprian Belean, primar comuna Râciu: ”Ar fi probleme cu anumite conducte care trebuiesc înlocuite, deci eu vă spun ceea ce mi-au transmis și ei.”
Compania de apă cunoaște problema și cere oamenilor să fie mai înțelegători.
Nicu Tomulețiu, purtător de cuvânt compania de apă: ”În perioadele secetoase, când precipitațiile sunt mai scăzute, sistemul de alimentare spre zona de câmpie, zona Sărmașu, este suprasolicitat din cauza, în principal din cauza consumului foarte mare, cu până la 60 la sută mai mare decât în perioadele normale.”
Oamenii revoltați spun că nu vor mai tolera situația. O soluție ar putea fi trecerea la furnizorul de apă din județul vecin, Cluj, însă acest lucru ar dura cel puțin doi ani.