Se întâmplă în Iași: peste 38.000 de litri de rachiu, aruncat, la propriu, la canal. Cum a fost posibil
O instituție din municipiul Iași a aruncat peste 38.000 de litri de rachiu de vin în sistemul de canalizare și cere acum înapoi de la stat accizele pe alcool plătite în avans.
Povestea celor peste 38.000 de litri de rachiu aruncate în canalizarea orașului Iași este cât se poate de reală și ține de felul în care autoritățile statului știu să comunice între ele și să aplice legea.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) din Copou, odinioară unul dintre cei mai importanţi administratori de vii din judeţ, producea inclusiv rachiuri şi ţuică, până când noua legislație din 2003 a obligat-o să plătească taxe suplimentare și investiții pe care nu și le mai permitea, scrie Ziarul de Iași.
A primit atunci un termen de grație să vândă cei 39.083 litri de rachiu de vin pe care îi avea în stoc, dar nu a reușit să comercializeze în intervalul de timp oferit de Fisc decât 1.000 de litri. Au rămas în atunci în beciurile stațiunii 38.084 de litri de rachiu, pe care Curtea de Conturi a dispus în 2012 să fie distrus.
Peste 38.000 litri de rachiu, diluați cu apă și aruncați la canal în prezența Vămii
Până atunci, stațiunea a fost obligată la plata accizelor pentru băuturi alcoolice, pe care le-a achitat însă abia în 2018. În total, 1,3 milioane de lei, din care doar 619.000 lei au reprezentat acciza propriu-zisă, restul fiind dobânzi și penalități.
În cele din urmă, conducerea stațiunii a decis să distrugă tot stocul de peste 38.000 de litri de rachiu și să ceară decontarea accizelor plătite. În martie 20222, SCDVV a scos din beciuri cele 38.084 de litri de rachiu, l-a diluat cu apă în prezența Biroului Vamal Iași și l-a deversat în sistemul de canalizare al orașului Iași.
Ulterior, Fiscul a restituit stațiunii doar accizele de 619.000 lei, iar cele două părți se judecă acum și pentru restul până la 1,3 milioane lei. Tribunalul Iași a decis în favoarea SCDVV, dar ANAF a fîcut recurs, iar procesul se află acum pe rolul Curții de Apel.