Domeniul care atrage tot mai mulți români. O tânără a renunțat la avocatură: „Ușor, oamenii din viața mea m-au înțeles”
Dacă stăm să ne gândim, cu toții știm pe cineva care face prăjituri acasă. Din acestă pasiune unii și-au deschis cofetării sau patiserii și au renunțat la viața pe care o aveau înainte.
Pentru că acestă industrie se dezvoltă în viteză, în toate marile orașe au apărut scoli dedicate. Potrivit Ministerului Muncii, la nivel național sunt 35 de instituții acreditate care pot da o diplomă recunoscută oficial.
Cristina are 28 de ani și este avocat de profesie. A lucrat doi ani în domeniu după care și-a dat seama că nu se simte împlinită și nu merge cu drag la muncă.
Pasiunea ei cea mai mare sunt prăjiturile și ori de câte ori se simțea stresată, se retrăgea în bucătărie. Făcea torturi și cozonaci pentru apropiați, dar nu era suficient. Așa că a demisionat și s-a înscris la un curs de cofetar, iar acum are propria afacere.
Cristina: „Presiunea socială este mare, mai ales că se presupunea că renunț la un statut. A fi avocat este un statut. Ușor, ușor oamenii din viața mea m-au înțeles, m-au susținut și asta m-a și ajutat să continui și să ajung în punctul de astăzi”.
Ca ea sunt tot mai mulți cei care dintr-o dată vor să facă altceva așa că se specializează.
Femeie: „Am făcut acasă pentru că îmi place, după care mi-am dat seama că trebuie să mă experimentez, adică să învăț tehnici și metode. Nu pot să am un plan până nu văd la ce nivel ajung. Poate fi vorba și de o afacere”.
Femeie: „Am lucrat ca inginer alimentar într-o fabrică. Sunt pasionată de cofetărie, îmi place să gătesc și m-am decis să îmi deschid eu ceva pe cont propriu”.
Potrivit Ministerului Muncii, la nivel național sunt 35 de școli acreditate. Cele mai multe în București și Iași. La o școală din București, elevii studiază 20 de saptămâni. Jumătate fac patiserie, jumătate prăjituri.
Trainer Alexandru Ștefan: „Ce ne-am propus noi astăzi este să setăm partea de snack bar, o parte destul de importantă din zona de candy bar, și anume tot ce inseamnă partea de petit foururi sărate”.
Cursurile costă între 1.000 și 7.000 de lei, iar unele școli oferă gratuit ustensilele și echipamentul.
Cristina Wanderschaft, fondatoarea unei școli de bucătari: „Pot să spun cu bucurie că am schimbat multe vieți ale celor care au trecut prin școala noastră în sensul că au făcut o reconversie profesională. Le-a plăcut atât de mult ce au învățat aici, încât s-au hotărât să își deschidă și propriul laborator”.
Dacă doriți puteți să învățați să faceți doar savarine sau cozonaci. În acest caz cursurile costă până în 200 de lei.