Schimbările climatice și intervenția omului în natură au făcut ca anumite specii de păsări să se împuțineze
Ornitologii, care fac în această lună recensământul înaripatelor de apă, avertizează că schimbările climatice și intervenția omului în natură au făcut ca anumite specii de păsări să se împuțineze.
Voluntarii au luat la pas malurile lacurilor și ale râurilor. Cel mai mare declin este la pescărelul negru.
În defileul Mureșului iernează multe specii de păsări, iar habitatul lor este atent monitorizat de specialiști.
Sos Tibor, voluntar: „Până acum am parcurs vreo cinci kilometri și mai avem încă vreo trei. Acum păsările sunt destul de bine de observat, fiindcă e zăpadă, și ele, având un colorit mai închis, e mai ușor de observat.”
La ultima numărătoare erau mai puțin de 200 de pescărei negri sau mierle de apă, de la 800 în urmă cu 10 ani.
Papp Tamas, ornitolog: „Am crezut că e o specie care nu poate fi practic deranjată și că nu o să aibă probleme din cauza oamenilor, pentru că trăiește în pâraiele montane.”
Papp Judit, biolog: „Momentan, avem 15-20 de pescărei, dar încă nu am terminat, suntem la jumătatea rutei. Nu știm exact de ce, dar cu timpul populația de pescărei a scăzut. Motive pot fi multe schimbări climatice, până la diferite probleme de gospodărire a apelor și pădurilor.”
Păsările numărate sunt trecute într-o aplicație, unde sunt contorizate toate speciile.
Marton Attila, ornitolog: „Datele europene arată că sunt unele specii care prezintă o tendință în scădere în fiecare iarnă, câteva specii de rață: rațele cu cap castaniu, rața cu cap roșie. Principalele cauze care produc aceasta scădere în numărul populațional este drenjul și schimbarea habitatului. Aceste păsări au nevoie de locuri de cuibărire specifice, în stuf, habitate care au cam dispărut mai ales din cauza micromanagementului apei în unele cazuri.”
Recensământul de iarnă se face la nivel internațional. Datele adunate de ornitologii români vor ajunge și la Ministerul Mediului și la administrarea apelor în speranța că vor ajuta la aparitia unor proiecte pentru conservarea speciilor.