Scene din Războiul de Independență, readuse la viață de voluntari și elevi din Calafat
Orașul Calafat s-a transformat într-un adevărat câmp de bătălie. Aproximativ 200 de soldați s-au înfruntat pe câmpul de luptă chiar în mijlocul orașului.
Ei au reușit astfel să aducă la viață scene din Războiul de Independență a României din 1877-1878. Evenimentul are loc în orașul de la Dunăre deoarece Calafat este locul unde s-au tras primele salve ale Războiului de Independență.
Desfășurare impresionată de forţe pentru redarea cât mai reală a evenimentului care a avut loc în urmă cu 145 de ani. Protagoniștii au îmbrăcat uniforme orginale sau confecționate manual, au folosit chiar şi arme de colecție, dar şi efecte pirotehnice, pentru o redare cât mai reală a întregului eveniment. Pentru ca totul să iasă ca la carte, pregătirile au durat luni de zile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cascadori, voluntari sau elevi s-au pregătit intens pentru ca scenele să fie cât mai bine realizate.
Elevă: „Noi am fost turcii care ne-am luptat cu românii în războiul de independență.”
Elevă: „Şi ne-am cam luat bătaie. Câteva ore de repetiții înainte, cam grele armele și am avut nevoie de antrenament.”
Elevă: „A fost totul improvizație și a părut totul mai real.”
Mihai Cotoi, Asociația „Tradiții Ostășești”: „Avem arme de foc, avem efecte pirotehnice și, mai presus, avem elevi ai liceelor militare care vă spun propria mea părere tot respectul pentru ei au învățat toate mânuirile de 1877 le-au învățat în maxim 6 ore.”
Florentin Nicolae, Asociația „Tradiții Ostășești”: „Au fost explozii, petarde, s-a tras și cu arme de colecție, cartuşe de manevră.”
Mulţi spectatorii au filmat întregul eveniment. Mai mult, aceștia au mărturisit că nu au simțit că protagoniștii nu ar fi fost actori în toată regula.
Spectator: „Faptul că putem să ne aducem aminte și să retrăim momentele care au fost, mi se pare minunat că avem ocazia noi și copiii să trăim așa ceva.”
Spectator: „Am văzut chiar filmul războiul de independență din 1877.”
Astfel de evenimente urmăresc să crească şi interesul turiştilor pentru întreaga regiune a Dunării.