Săptămână grea pentru păstrăvării și restaurantele cu specific pescăresc. Cu ce preparate vor încânta clienții de Revelion
De pe masa de Revelion nu va lipsi peștele. În păstrăvării și resturante, comenzile aproape s-au dublat, iar cererea a crescut și pentru fructele de mare.
Față de anii trecuți, se caută peștii mai mari, de peste un kilogram, chiar dacă sunt mai scumpi. Somnul sălbatic, de exemplu, s-a scumpit cu 30 la sută, doar în ultima săptămână. Cei care cred în superstiții vor să mănânce pește vineri seara, ca să intre în Anul Nou pregătiți să înoate printre necazuri și să le depășească.
Este o săptămână aglomerată pentru păstrăvării și restaurantele cu specific pescăresc. Important este ca marfa să fie proaspătă, așa că mulți clienți preferă să cumpere direct de la magazinele care au bazine. Față de anii trecuți se caută nisterul și cega, desi sunt mai scumpi. Un kg se vinde cu 45 de lei, față de 20 de lei, cât costă crapul.
Angela, clientă: „Evident că pentru noaptea de Revelion. Nu se poate noaptea de Revelion fără pește. Superstiția spune că, dacă mâncăm pește în noaptea de Revelion, o să ne meargă bine.”
Laura Suciu, angajată magazin: „Există cerere pentru pește în perioada asta. Alți clienți cer nisteru, cega, o specie ce are doar cartilaj.”
Într-un restaurant-pescărie se lucrează intens. Peste 30 de specii de pește și fructe de mare proaspete sunt aduse direct din porturile din Spania, Croația, Franța și pregătite apoi în restaurant. Unii preferă să dea comandă, iar în ultima zi din an vin să o ridice.
Sorin Barbu Alioli, managerul unui restaurant-păstrăvărie: „Înainte erau pe peștii de 500 de grame, 800 de grame, acum se îndreaptă spre pește de un kg, un kg jumătate, unde găsești mai multă carne. Cu cât este mai mic, cu atât are mai multe oase. Cu cât este mai mare, are mai multă carne și este mai gustos atunci când îl punem la cuptor.”
Nici fructele de mare nu lipsesc de pe masa de Anul Nou. Creveții roșii de Sicilia sunt atât de gustoși, încât se pot mânca și cruzi. Cele mai căutate rămân striidile. Bucătarii ne sfătuiesc să le deschidem singuri, iar unele magazine au pregătit pachete pe care le vând inclusiv cu cuțite speciale.
Vânzător: „Stridiile se recomandă înainte de a fi deschise datorită sucului pe care îl au în interior. Le dă aromă este acea apă sărată din mare. Dacă noi le deschidem și clientul le consumă două ore mai târziu, nu mai sunt la fel de bune. Și de aceea avem și acest cuțit. Clientul, pe lângă faptul de a se bucura de stridii, să depună și puțin efort.”
Un festin culinar a pregătit și alt restaurant pentru clienții care îi vor călca pragul. Printre specialități se numără peștele gătit în crustă de sare.
Paul Nicolau, manager de restaurant: „Îl recomandăm ca formă de gătit pentru acasă, se pune pe tavă, pe pat de sare, sare este înmuiată cu albuș de ou și se acoperă tot peștele. Se pune la cuptor 30 de minute. Acesta este tare ca piatra, nu ca sarea și se sparge cu un cuțit și se desface și înauntru e peștele perfect gătit. Aici avem un platou sote, cel mai mare din meniul nostru. Are cinci kg și conține raci, creveți, tentacule de calamar și scoici.”
Tradiția spune că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumați în Noul An. În mai toate restaurantele din țară, comenzile s-au dublat în această perioadă. Însă produsele din pește sunt preferatele românilor și în restul anului. Consumul, potrivit specialiștilor, s-a dublat de la patru kg pe cap de locuitor la șapte kg în prezent.