S-a tras cu muniție reală la Cincu. Aproape 1.500 de militari din 8 țări NATO au participat la o misiune de luptă
Aproape 1.500 de militari NATO din opt state s-au antrenat în poligonul de la Cincu, județul Brașov, cu muniție de război.
La exerciţiul de luptă au participat și aeronave F-16, F-18 și IAR 330 Puma Socat ale Forţelor Aeriene Spaniole, care execută la noi misiuni de poliție aeriană.
S-a tras cu muniție reală la Centrul Național de Instruire Întrunită ,,Getica" de la Cincu, județul Brașov. Aproape 1.500 de militari din Belgia, Franța, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România și Statele Unite au participat la un exercițiu comun al NATO.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
General Loic Girard, deputy comander of the MNDSE: "Ideea a fost să aducem toți acești oameni la un loc, să se antreneze împreună, pentru a fi capabili să facă față mai bine unui inamic real. A fost scopul principal al exercițiului".
Au fost lansate proiectile și s-au tras focuri de artilerie, iar execițiul a urmărit un scenariu.
Colonel Jean Michelin, multinational batalion comander Eagle Mission: "O forță inamică a trecut râul și a acaparat capetele de pod. Misiunea noastră, ca parte din divizia multinațională, a fost să le limităm forțele și să îi alungăm peste râu. Ceea ce ați văzut este o secvență rapidă, pentru că tot procesul ar dura ore".
În total, peste 200 de mijloace militare au fost aruncate un luptă. Printre acestea, aeronave de tip F16, F18 și IAR 330 PUMA Socat.
Maior Raimundi, șeful comunicațiilor la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est: ”Echipa mea și Batalionului 45 Comunicații și Informatică din România s-au asigurat că rețelele digitale și de radio funcționează și sunt compatibile".
Timp de două săptămâni, militarii s-au antrenat în poligoanele de la Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata. Este o etapa premergătoare exercițiului din primăvara anului viitor, când Franța va disloca în premieră forțe și mijloace la nivel de brigadă. De asemenea, și forțele belgiene vor aduce întăriri.
Colonel Bart Van Dick, șeful detașamentului belgian: "Avem aproape 600 de militari care vor veni în România, din Belgia. Un întreg grup de luptă care se pregătește pentru a fi adus în scurt timp, să întărim forțele franceze care vor sosi la primăvară".
Baza militară de la Cincu se va extinde
Peste trei ani însă, în țara noastră va veni o întreagă divizie.
General Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării: "În 2027 urmează a doua etapă de operaționalizare a grupului de luptă dislocat în România. Nivelul va fi de minim o divizie, spunem noi. Va fi o provocare nu numai pentru detașamentul francez, de asemenea și pentru România, pentru ca sprijinul națiunii gazdă reprezintă o componentă foarte importantă".
Între timp, baza militară se extinde, pentru că urmează să ajungă în țară și militari spanioli.
Brigadier General Philippe Le Carff, comander of the French 7th Armond Brigade: "Planurile de viitor sunt să ne extindem atât cât avem nevoie pentru a ne acomoda. Vom primi și compania spaniolă și, odată cu asta, ne gândim la planuri mai bune de viitor și la o mai bună mentenanță a vehiculelor armate".
Exercițiul la care au participat 8 națiuni face parte din seria exercițiilor sezoniere în care militarii NATO sunt instruiți și antrenați.