România importă masiv miere din China și Ucraina, chiar dacă poate asigura consumul din producția proprie. Care este motivul
Aproape jumătate din mierea folosită în România este importată, cu toate că am putea asigura consumul din producția proprie.
Asta pentru că lipsa antreprenorilor locali îi obligă pe apicultori să își vândă mierea vrac, iar noi cumpărăm marfă din China sau Ucraina, care are o calitate mult mai slabă.
La nivelul Uniunii Europene, nu există o legislație care să protejeze producția proprie, spun specialiștii.
Păduri întregi de salcâmi au explodat în floare, iar apicultorii spun că se anunță o producție foarte bună. Vom avea și pentru noi și pentru export, dar degeaba, dacă cea mai mare parte a mierii pleacă de la apicultori neprocesată, la un preț foarte mic.
Radu Silaghi, apicultor din Valea lui Mihai: „O exportă în Europa, din cauza faptului că nu avem procesatori de miere în România. Statul nu ajută cu chestia asta. De-aia se exportă mult vrac”.
Apicultorii spun că statul român ar trebui să îi sprijine nu doar prin ajutorul de minimis, ci printr-o subvenție reală.
Apicultor: „Să se stabilească o subvenție pe familia de albine, exact cum este la zootehnie - pe vacă, pe capră, pe oaie”.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România: „Europa produce cam 250.000 de tone, dar consumă peste 500.000 de tone”.
În aceste condiții, pe piața europeană ajung sute de mii de tone de miere din China și din Ucraina.
Mierea românească, amestecată cu cea din China și din Ucraina
Apicultor: „Mierea românească este o miere de o calitate mare față de importul pe care-l aducem din China. Datorită zonei melifere pe care o avem, datorită pădurilor, care nu se stropesc”.
Există și fenomenul potrivit căruia puținii procesatori autohtoni importă miere din China și Ucraina, o amesteca cu cea din România și o exportă în UE. Legea etichetării nu îi obligă să treacă și proporțiile, ci doar țara de origine.
Gabriel Postolache, președintele cooperativei Stupinele Bistriței: „Există si partea necurată a sectorului apicol, care ține de acei samsari, care vin și merg pe la toți producătorii care au sau nu au acte. Important e să aibă miere și să sunt disperați să vândă”.
Specialiștii spun că actuala criză din Ucraina face ca de acolo să ajungă mult mai puțină miere în Europa, lucru care e în avantajul apicultorilor comunitari, inclusiv români. Numai că această situație nu va dura foarte mult, iar soluția ar trebui să vină tot de la legiuitorul comunitar.
Un român consumă, potrivit statisticilor, între 800 și 900 de grame de miere pe an.